FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina poziva građane da ne prosvjeduju protiv Japana

PEKING/TOKIO, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u petakpozvala građane da ne organiziraju nove protujapanske prosvjede kadovog vikenda u posjet dođe japanski ministar vanjskih poslova.
PEKING/TOKIO, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u petak pozvala građane da ne organiziraju nove protujapanske prosvjede kad ovog vikenda u posjet dođe japanski ministar vanjskih poslova.

Tisuće ljudi sudjelovale su prošle subote i nedjelje na protujapanskim prosvjedima u najmanje četiri kineska grada, a pozivi na novi val prosvjeda ovoga vikenda šalju se putem internet chatrooma, e-maila i SMS-ova.

Prosvjedi, izazvani navodnim nepriznavanjem Tokija okrutnosti koje su japanske snage počinile tijekom Drugog svjetskog rata, poklopili su se s nastojanjima Japana da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, čemu se Kina protivi.

I dok su prošlotjedni prosvjedi protekli uz prešutno odobravanje vlasti, vlada ovoga puta apelira na prosvjednike da izbjegavaju "ekstremne aktivnosti", a policija u Pekingu upozorila je u petak građane da se suzdrže od "neodobrenih i štetnih" aktivnosti.

"Sve skupštine i prosvjede mora odobriti organ javne sigurnosti", rekao je glasnogovornik policije u Pekingu. Neodobrene i štetne aktivnosti "nezakonite" su i bit će kažnjene, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙