FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tokio vidi poboljšanja ali Japanci otkazuju putovanja u Kinu

TOKIO/ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Sastanak japanskog premijeraJunichira Koizumija i kineskog predsjednika Hu Jintaoa prvi je korakprema poboljšanju narušenih odnosa dviju zemalja, ocijenio je uponedjeljak službeni Tokio dok mediji javljaju da Japanci otkazujuturistička putovanja u Kinu.
TOKIO/ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Sastanak japanskog premijera Junichira Koizumija i kineskog predsjednika Hu Jintaoa prvi je korak prema poboljšanju narušenih odnosa dviju zemalja, ocijenio je u ponedjeljak službeni Tokio dok mediji javljaju da Japanci otkazuju turistička putovanja u Kinu.

Sastanak dvojice državnika na marginama azijsko-afričkog summita u Indoneziji dogodio se nakon tri tjedna protujapanskih demonstracija u Kini, katkad i nasilnih, a potaknulo ih je tiskanje novog povijesnog udžbenika kojim Japan navodno ublažava svoju vojnu agresiju na azijske susjede tijekom Drugog svjetskog rata.

"Vjerujemo da je sastanak predsjednika Hu Jintaoa i gospodina Koizumija ovoga puta stvarno bio korak prema normalizaciji odnosa dviju nacija", rekao je glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova Hatsuhisa Takashima, prenosi britanska agencija Reuters.

Japansko ministarstvo transporta objavilo je u ponedjeljak da je više od 10.000 japanskih turista otkazalo putovanja u Kinu planirana između 2. travnja, kada su počeli prosvjedi, sve do kraja svibnja,

Statistike su objavljene tri dana prije početka "Zlatnog tjedna", razdoblja u kojem počinju odmori a koje Japanaci masovno koriste za praznike.

Između 15 i 20 posto japanskih turista koji su kanili posjetiti Kinu u travnju i u svibnju otkazalo je putovanje, piše agencija France presse.

Prosvjeda protiv japanskog novog povijesnog udžbenika bilo je i u Južnoj Koreji no u toj se zemlji ne bilježe otkazivanja putovanja, dodaje France presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙