FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan će napetosti riješavati diplomatskim putem

TOKIO, 11. travnja 2005. (Hina/DPA) - Japan je u ponedjeljak objavioda će pokušati diplomatskim kanalima ukloniti napetosti uzrokovanenedavnim anti-japanskim prosvjedima u Kini, a službeni Peking pozivaTokio da uloži više napora u smirivanje napetih odnosa između dvijezemlje.
TOKIO, 11. travnja 2005. (Hina/DPA) - Japan je u ponedjeljak objavio da će pokušati diplomatskim kanalima ukloniti napetosti uzrokovane nedavnim anti-japanskim prosvjedima u Kini, a službeni Peking poziva Tokio da uloži više napora u smirivanje napetih odnosa između dvije zemlje.

"Sada razmjenjujemo naša stajališta kroz diplomatske kanale. Želimo promatrati razvoj događaja", kazao je novinarima glasnogovornik japanske vlade Hiroyuki Hosoda.

"To je susjedna zemlja, zato nam je diplomacija vrlo važna i nesporazumi u komunikaciji između nas ne smiju nastati", kazao je Hosoda.

Kina je pak u ponedjeljak pozvala Japan da učini više u pokušaju smirivanja napetih odnosa. "Japan mora usvojiti odgovarajuće stajalište i načine rješavanja o načelnim pitanjima vezanima za osjećaje kineskog naroda", kazao je za agenciju Xinhua glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang.

"Japanci moraju činiti više stvari koje bi pomogle u stvaranju uzajamnog povjerenja i održavanja dobrih odnosa između dvije zemlje, a ne obrnuto", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva.

Na anti-japanskim prosvjedima organiziranima tijekom vikenda u Pekingu, Chengduu, Guangzhou i Shenzhenu tisuće demonstranata su bacale boce i kamenje na japanska diplomatska predstavništva i poslovne zgrade u bijesu zbog japanske revizije povijesti kojom se pokušavaju umanjiti zločini Japana počinjeni u Kini za vrijeme Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙