FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici Kine i Japana održali sastanak pomirbe

DŽAKARTA, 23. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski predsjednik HuJintao u subotu je izjavio kako želi bolje odnose s Japanom, ali iporučio japanskom premijeru Junichiru Koizumiju kako Tokio mora učitiiz vlastite militantne prošlosti.
DŽAKARTA, 23. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski predsjednik Hu Jintao u subotu je izjavio kako želi bolje odnose s Japanom, ali i poručio japanskom premijeru Junichiru Koizumiju kako Tokio mora učiti iz vlastite militantne prošlosti.

Koizumi je jednosatni razgovor s Huom u Džakarti ocijenio "vrlo dobrim", ali dvama azijskim silama još preostaje mnogo posla kako bi popravile odnose, koji su na najnižim granama u posljednja tri desetljeća.

Sastanak, kojim se želio "probiti led", upriličen je dan nakon neočekivane javne Koizumijeve isprike za zvjerstva koja je Japan u prošlosti počinio u Aziji.

"Kajanje zbog počinjene agresije mora se pretočiti u djela", rekao je Hu novinarima nakon sastanka, održanog na kraju azijsko-afričkog summita u Džakarti.

"Japan više nikad ne bi smio učiniti išta što bi povrijedilo osjećaje kineskog ili bilo kojeg drugog naroda u Aziji", dodao je kineski predsjednik.

"Nadamo se da će obje strane poduzeti napore kako bi se kinesko-japanski odnosi našli na zdravom i stabilnom putu napretka", ocijenio je.

Nakon odluke Japana da odobri nove povijesne udžbenike u kojima se strahote koje su njegovi vojnici činili u prvoj polovici prošlog stoljeća u Kini i drugdje u Aziji, diljem Kine počeli su masovni i nasilni protujapanski prosvjedi koji su trajali danima. To je odnose između dviju država dovelo do najnižeg stupnja od njihovoga normaliziranja 1972., ugrozivši i gospodarske odnose vrijedne 212 milijardi dolara, koliko iznosi godišnja kinesko-japanska gospodarska razmjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙