FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće Kineza prosvjeduje protiv japanskog "revizionizma"

PEKING, 9. travnja 2005. (Hina/AFP) - Tisuće osoba prosvjedovalo je usubotu u Pekingu protiv onog što smatraju japanskim "revizionizmom"koji umanjuje zlodjela koje je ta zemlja počinila pri kolonizacijidijela Azije.
PEKING, 9. travnja 2005. (Hina/AFP) - Tisuće osoba prosvjedovalo je u subotu u Pekingu protiv onog što smatraju japanskim "revizionizmom" koji umanjuje zlodjela koje je ta zemlja počinila pri kolonizaciji dijela Azije.

"Dolje Japan", "Bojkotirajte japanske proizvode" ili "Protiv stalnog mjesta Japana u Vijeću sigurnosti UN-a", uzvikivalo je najmanje pet tisuća prosvjednika, prema podacima policije, koji su blokirali promet nedaleko Pekinškog sveučilišta.

Organizatori su objavili da je dvadesetak tisuća osoba, većinom u tridesetima pa i mlađi, odgovorilo na poziv upućen Internetom nakon nove napetosti u odnosima Tokija i Pekinga.

Problem se pojavio u utorak nakon što je Japan objavio školske udžbenike za koje Peking smatra da minimaliziraju ratne zločine japanske carske vojske.

Kina je zgrožena činjenicom da novi japanski udžbenici ne koriste riječ "invazija" govoreći o japanskoj kolonizaciji i nazivaju pukim "incidentom" masakr u Nankinu 1937. godine, tijekom kojeg je japanska vojska ubila 300 tisuća kineskih vojnika i civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙