FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

KAIRO - Bilateralni odnosi te stanje na Bliskom istoku i u Iraku bile su glavne teme razgovora koje su u subotu navečer u Kairu vodili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i egipatski premijer Ahmed Muhamad Nazif. Mesić je u subotu doputovao u Egipat a u nedjelju će na hrvatskom groblju u nekadašnjem izbjegličkom logoru El Shattu, u ime Republike Hrvatske položiti vijenac. Tijekom razgovora Mesića i Nazifa potvrđeni su dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Egipta, a potvrđen je i interes za jačanjem gospodarske suradnje, osobito u području turizma. Što se tiče bliskog Istoka, hrvatski Predsjednik je istaknuo, da je Egipat ključna zemlja ove regije, te egipatskom premijeru ponovio i poruku koju je uputio tijekom nedavnog posjeta Izraelu i palestinskoj samoupravi "da se sukob može i mora rješavati isključivo pregovorima".

GAZA - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas imenovao je tri nova zapovjednika snaga sigurnosti u sklopu velike reorganizacije tijekom koje će u mirovinu otići oko 1.000 pripadnika tih službi, objavio je u subotu Abbasov savjetnik. Po njegovim riječima, brigadni general Suleiman Helles imenovan je zapovjednikom snaga nacionalne sigurnosti zamijenivši na toj dužnosti Moussu Arafata, rođaka preminulog palestinskog vođe Jasera Arafata. Abdel Rahim je također rekao da je predsjednik Abbas izvršio promjene na čelu policije i obavještajne zajednice.

HELSINKI - Četiri europska predsjednika pozvala su u subotu francuske birače da glasaju za europski ustav, jer taj dokument jamči stabilnost Europe. Predsjednici Finske, Austrije, Portugala i Latvije, govoreći o predstojećem referendumu u Francuskoj 29. svibnja, smatraju da ustav nije unutarnja stvar Francuske, nego "europski problem". Njihov apel uslijedio je u vrijeme sve veće bojazni da bi Francuzi mogli na referendumu odbaciti europski ustav.

PRIŠTINA - Sedam od devet identificiranih tijela do sada pronađenih kod mjesta Jama blizu Kline u središnjem dijelu Kosova su Srbi iz kosovske općine Orahovac, izjavio je u subotu voditelj Ureda UNMIK-a za nestale osobe Josse Poulo Barayibar. Barayibar je objavio da su dosad u tom mjestu pronađeni dijelovi tijela ukupno 22 osobe, ubijene za vrijeme rata na Kosovu 1999. godine. Ekipa za iskapanje terena nastavlja istraživanje u toj grobnici kod Kline, a istodobno se nastavlja identifikacija pronađenih tijela u Institutu za sudsku za medicinu u Orahovcu.

PRIŠTINA - Albanski ministar vanjskih poslova, Kaatriot Islami, stiže u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Kosovu, objavio je u subotu Ured za veze s Albanijom u Prištini. Prvoga dana boravka na Kosovu ministar Islami razgovarat će s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu, Sorenom Jessen-Petersenom, predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i premijerom Bajramom Kosumijem. U utorak će se Islami sastati s predsjednikom kosovskog parlamenta Nexhatom Dacijem, vodstvom glavnih političkih snaga na Kosovu, predsjednikom Demokratske Partije Kosova, Hashimom Thaqijem, i čelnikom političke stranke Ora, Vetonom Surroiem te s predstavnikom kosovskih Srba Oliverom Ivanovićem. Kako se očekuje, osim razgovora o bilateralnim temama bit će riječi i o stanju u široj regiji.

BEOGRAD - Bivši ravnatelj Muzeja genocida u Beogradu Milan Bulajić izjavio je kako je "po najnovijim podacima iz enciklopedije genocida objavljene u SAD-u u Jasenovcu stradalo nekoliko stotina tisuća Srba, Roma i Židova te hrvatskih antifašista", prenose beogradske "Večernje Novosti" u subotu. "Studija tiskana u Los Angelesu bilježi da su ustaše u tom zloglasnom logoru ubile više od 700.000 ljudi", precizira Bulajić. "Gospoda iz hrvatskog Vijeća Spomen područja Jasenovac moraju, dakle, voditi računa o najsvježijim brojkama, ako im je uopće stalo da se konačno utvrdi koliko je logoraša umoreno. Minimiziranje žrtava holokausta je zločin, a čini mi se da Hrvati to uporno rade", objavljuju beogradske "Večernje Novosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙