FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati
ZAGREB, 22. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

TEL AVIV

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz i palestinski ministar za civilna pitanja Mohamed Dahlan usuglasili su se na sinoćnjem sastanku o "mehanizmima koordinacije" uoči izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze tijekom predstojećeg ljeta, izvijestio je u petak izraelski radio. Dvojica ministara složili su se i oko potrebe daljnjeg održavanja sastanaka do početka primjene povlačenja te o potrebi postojanja povjerenstava koja će na nižoj razini koordinirati spomenuto povlačenje. Mofaz je za radio kazao kako je svrha sigurnosne koordinacije s Palestincima spriječiti povlačenje "uz pucnjavu" palestinskih militanata. Sastanak Mofaz-Dahlan treći je u nizu sastanaka na visokoj razini između Izraelaca i Palestinaca koji su počeli u četvrtak, a glavni im je cilj koordinirati povlačenje izraelskih snaga što ga je kao jednostrani korak pokrenuo izraelski premijer Ariel Sharon.

RIM

Kardinal Alfonso Lopez Trujillo, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, izjavio je u petak da je kršćanima "dužnost usprotiviti se nepravednom" zakonu kojim su u četvrtak u Španjolskoj legalizirani istospolni brakovi s pravom na usvajanje djece. "Ne možemo nametati nepravedne stvari narodu. Naprotiv, budući da su nepravedne, Crkva poziva na hitnu slobodu savjesti i protivljenje", izjavio je kolumbijski kardinal u intervjuu listu Corriere della Sera od petka. "Jedan toliko duboko nepravedan zakon ne obvezuje, ne može obvezivati. Ne može se reći da zakon ima pravo samo zato što je zakon", dodao je kardinal. Upitan o ponašanju koje bi trebali preuzeti mjesni matičari, zaduženi za sklapanje takvih brakova, kardinal je kazao da bi se svi trebali pozvati na prigovor savjesti pa makar zbog toga izgubili posao. Kad zakon stupi na snagu, vjerojatno u lipnju nakon što ga usvoji Senat, Španjolska će postati jedina europska zemlja koja će dozvoliti homoseksualni brak s pravom na usvajanje djece. Naime, Nizozemska i Belgija su ozakonile samo brak.

SEUL

Sjeverna i Južna Koreja održale su u petak sastanak na najvišoj razini u posljednjih pet godina tijekom kojega se raspravljalo o regionalnim problemima, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, dodajući kako je sastanak održan na marginama summita Azija-Afrika u Džakarti. Južnokorejski premijer Lee Hae-chan sastao se s predsjednikom sjevernokorejskog parlamenta Kim Yong-namom s kojim se zadržao u desetminutnom razgovoru. Dvojica dužnosnika nisu razgovarali o sjevernokorejskom nukelarnom programu niti o ponovnom pokretanju prekinutog bilateralnog dijaloga, prenosi Yonhap. Tijekom njihova sastanka razgovaralo se o mogućoj suradnji s Japanom oko otočja Takeshima (Tokto na korejskom). "U pogledu otočja Tokto, sjever i jug moraju biti ujedinjeni", rekao je sjevenrokorejski predstavnik Kim.

DŽAKARTA

Japanski premijer Junichiro Koizumi ispričao se u petak, na početku azijsko-afričkog summita u Džakarti, svima kojima je japanski militarizam u prošlosti nanio "veliku patnje i štete". "U prošlosti, Japan je preko svoje kolonijalne vladavine i agresije nanio velike patnje i štete ljudima u mnogim zemljama, posebice u Aziji. Japan se skrušeno suočava s tim činjenicama i nudi svoje duboko žaljenje i iskrenu ispriku", rekao je Koizumi. Ovo nije prvo takvo priznanje službenog Tokija, ali njegovo iznošenje pred svjetskim auditorijem iznimno je rijetko. Svjetske agencije javljaju da se radi o očitom pokušaju smirivanja strasti i zaustavljanju porasta napetosti u odnosima Pekinga i Tokija, koji su proteklih dana potonuli na najnižu razinu u posljednjih 30-ak godina. Tisuće su ljudi, naime, prošli tjedan nasilno prosvjedovale u Kini protiv novih japanskih povijesnih udžbenika u kojima se umanjuju posljedice japanskih ratnih pohoda na Kinu u 20. stoljeću. Među 100 lidera azijskih i afričkih zemalja koji su slušali govor japanskog premijera, nalazio se i kineski predsjednik Hu Jintao. Iz diplomatskih se izvora saznaje da japanska strana pokušava dogovoriti njegov i Koizumijev sastanak u subotu.

BEOGRAD

Među prvim gostima 52. Međunarodnog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, koji se od 20. do 25. travnja odražava u Beogradu, bili su je predstavnici zagrebačke škole crtanog filma Borivoj i Vesna Dovniković, koja je i predstavnica Međunarodne udruge animatora (ASIF). Predstavljeni beogradskoj publici i novinarima koji prate festival kao poznata imena čuvene zagrebačke škole animacije oni su, govoreći o sadašnjem trenutku filma u svijetu, istaknuli "da je u doba sve veće konkurencije u tom području (u što se uključila i Kina), te njena tretiranja kao industrije, autorski i umjetnički film jedina mogućnost predstavljanja autora s ovdašnjih prostora". U okviru programa Međunarodna panorama, beogradskoj se publici u četvrtak predstavio Igor Galo sa svojim filmom "Aoj, Liko", a u petak će publika pogledati "La stradu", Damira Čučića. U natjecateljskom programu, u zajedničkoj konkurenciji za Grand prix koji dodjeljuje međunarodni žiri kojim predsjedava njemačko-američki filmski djelatnik Ronald Holloway , ove godine sudjeluju 33 domaća i 30 strana filma. Hrvatsku u tom programu predstavljaju animirani film "Sub Rosa", Katje i Nikole Simunića i dva dokumentarna filma: "Uvozne vrane", Gorana Devića i "Bunarman", Branka Ištvančića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙