FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska Državna opera u HNK-u

ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - U sklopu 23. Muzičkog biennalaZagreb i Svjetskih dana glazbe večeras je u Hrvatskom narodnomkazalištu u Zagrebu nastupila mađarska Državna opera iz Budimpešte sdvije opere - "C'est la Querre" Emila Petrovicsa i "Mario i čarobnjak"Janosa Vajde.
ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - U sklopu 23. Muzičkog biennala Zagreb i Svjetskih dana glazbe večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nastupila mađarska Državna opera iz Budimpešte s dvije opere - "C'est la Querre" Emila Petrovicsa i "Mario i čarobnjak" Janosa Vajde.

C'est la Querre ubraja se u remek djela u povijesti Mađarske opere, a njezina autora glazbena kritika prozvala je mađarskim Puccinijem. Emil Petrovics rođen je 1930. u Zrenjaninu, a od 1941. živi u Mađarskoj. Smatra ga se jednim od vodećih autora na suvremenoj mađarskoj glazbenoj sceni.

Opera "C'est la Querre" nastala je 1961. godine na libreto Miklosa Hubaya. Radnja se događa u Budimpešti, na kraju Drugog svjetskog rata. To djelu osuđuje rat i pokazuje kako rat podjednako pogađa pozitivne i negativne junake, pa čak i posve obične ljude, ističe se u programskoj knjižici opere.

Dirigent Petrovicseve opere je Zsolt Hamar, redatelj Miklos Gabor Kerenyi, scenograf je Attila Csikos, a kostimografkinja Marta Janoskuti. Uz Zbor i Orkestar mađarske Državne opere nastupili su operni solisti Tamas Busa, Tuende Franko, Attila Fekete, Bernadett Wiedemann i drugi.

Opera "Mario i čarobnjak" Janosa Vajde nastala je prema istoimenoj noveli Thomasa Manna, istaknutog njemačkoga i svjetskog pisca. Thomas Mann je u noveli opisao događaje s jednoga svog putovanja po Italiji 1926. godine, koristeći elemente stvarnog i fiktivnog, napominje se u tekstu o djelu.

Janos Vajda je operu skladao na libreto Gabora Bokkona. Operom "Mario i čarobnjak" ravnao je Geza Toeroek, redatelj je Andras Bekes, scenograf Laszlo Szekely, kostimografkinja je Marianne Wieber, a glavni protagonisti su Janos Toth, Arpad Juhasz, Ferenc Gerdesits, Janos Martin i drugi.

Libreta obje opere s mađarskog je na hrvatski prevela Xenia Detoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙