FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00 sati

ZAGREB, 23. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 21.00 sati:
ZAGREB, 23. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 21.00 sati:

KAIRO

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovao je u subotu u Egipat, a u nedjelju će u ime Republike Hrvatske položiti vijenac na obnovljenom hrvatskom groblju u nekadašnjem izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu.

Uz vojne počasti, uz vijenac koji će na obnovljenom hrvatskom groblju u El Shattu položiti hrvatski predsjednik, bit će položen i vijenac Arapske Republike Egipta.

Na izbjegličkom groblju El Shatt pokopano je više od 800 izbjeglica iz II. svjetskog rata koji su u Egipat evakuirani uglavnom iz Dalmacije.

LJUBLJANA

Prvi sastanak mješovite komisije povjesničara iz Slovenije i Hrvatske koju su sastavile vlade dviju država kako bi se proučili hrvatsko-slovenski odnosi u 20. stoljeću, trebao bi se održati početkom idućeg mjeseca, najavio je predsjednik slovenskog dijela povijesne komisije Janko Prunk.

Slovenska i hrvatska vlada već su odredile sastav mješovite komisije u kojoj je na svakoj strani po osam povjesničara, a slovenski dio vodi Prunk, profesor na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti, stručnjak za noviju slovensku povijest.

RIM

Druga vlada Silvija Berlusconija prisegnula je u subotu navečer pred talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem.

Nova vlada desnog centra premijera Berlusconija ne razlikuje se mnogo od prve, odnosno samo je osam od 25 ministara izmijenjeno s time što se se neki vratili nakon što su prijašnjih mjeseci bili zamijenjeni, kao što je ministar Giulio Tremonti, koji je sada postao potpredsjednik vlade nakon što je prije nekoliko mjeseci morao napustiti ministarstvo gospodarstva. U vladi ostaju samo dvije žene ministrice, Letizia Moratti (obrazovanje) i Stefania Prestigiacomo (ravnopravnosti u društvu). U vladu se nakon 20 godina vraća Giorgio La Malfa, čelnik Republikanske stranke, koji je bio ministrom u petostranačkoj vladi pokojnog premijera Bettina Craxija.

Oporbeni lijevi centar na čelu s Romanom Prodijem kritizira sastav druge Berlusconijeve vlade u kojoj nije ništa izmijenjeno, samo je povećan broj ministara sa sjevera Italije. No, birači će najbolje ocijeniti tu vladu koja će zasigurno dobiti negativnu ocjenu, drži Prodi.

PRAG

Izvršni odbor vladajuće Češke socijaldemokratske stranke (ČSSD) u subotu je dao zeleno svjetlo za formiranje nove koalicijske vlade na čelu s Jirijem Paroubekom, koji će zamijeniti dosadašnjeg premijera Stanislava Grossa.

Ta odluka omogućuje razrješenje političke krize koja traje već tri mjeseca, nastale zbog skandala oko osobne imovine premijera Grossa.

Gross (35) već tri mjeseca ne uspijeva pružiti uvjerljivo objašnjenje za to odakle mu novac kojim je 1999. kupio stan.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair pokrenuo je u subotu kampanju za izlazak na izbore, koji se trebaju održati sljedećeg mjeseca, upozorivši svoje simpatizere da izbori još nisu dobiveni unatoč velikoj prednosti njegovih vladajućih laburista nad oporbenim konzervativcima u ispitivanjima javnog mnijenja.

Blairov poziv biračima odražava strahovanja laburista da bi prirodni pristaše laburista mogli - zbog nezadovoljstva ratom u Iraku, te zbog uvjerenja da izborna pobjeda nije u pitanju - apstinirati na izborima 5. svibnja.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se laburisti nalaze pred trećom zaredom izbornom pobjedom, ali Blair tvrdi da bi izbore mogao odlučiti relativno mali broj glasača u ključnim izbornim jedinicama.

"Zaboravite na ankete, ovi izbori su neizvjesni", rekao je Blair.

U predizbornim anketama laburisti dobivaju između 37 i 39 posto glasova, konzervativci između 32 i 34 posto, dok liberalni demokrati imaju potporu oko 22 posto britanskih glasača.

BAGDAD

Televizijski snimatelj agencije Associated Press (AP) ubijen je u subotu u pucnjavi koja je uslijedila nakon eksplozije u gradu Mosulu na sjeveru Iraka, a u istom incidentu ozlijeđen je i AP-ov fotograf.

Stradali kamerman je Saleh Ibrahim, 30-godišnjak i otac petoro djece, a ranjeni fotograf Mohamed Ibrahim. Okolnosti njihova stradanja i vrsta eksplozije zasad nisu poznati.

Američka vojska objavila je u subotu da je jedan američki vojnih poginuo južno od Bagdada kada je u trenutku prolaska njegova konvoja eksplodirala bomba. Napad se dogodio kod grada Haswe, 20-tak kilometara južno od glavnog iračkog grada.

Prema agenciji AP, najmanje 1.565 pripadnika američke vojske poginulo je od početka napada na Irak u ožujku 2003. godine.

Ranije u subotu, u jednom od najmanje pet autobombaških napada tijekom dana u različitim djelovima Iraka poginula su devetorica pripadnika Iračke nacionalne garde, prenosi agencija Reuters.

Irački vojnici stradali su u eksploziji bombe u Abu Ghraibu, gradu gdje je smješten poznati američki zatvor.

Autobombe su u subotu odjekivale i u zapadnom dijelu Bagdada, u Yusufiyi južno od glavnog grada te u Basri na jugu zemlje.

BAGDAD

Američki vojnici uhitili su u subotu šestoricu Iračana osumnjičenih za rušenje ruskog helikoptera sjeverno od Bagdada, u kojemu je bilo 11 civila, među njima šest Amerikanaca.

Irački civil pomogao je vojnicima u lociranju osumnjičenih, koji su se u subotu popodne zabarikadirali u dvije kuće, stoji u američkom priopćenju. Vojska nije navela identitet osumnjičenih niti gdje su uhićeni.

Helikopter MI-8 oboren je u četvrtak oko 12 kilometara sjeverno od Bagdada. Dvije iračke skupine preuzele su odgovornost za taj napad u kojem su poginula šestorica tjelohranitelja američkih diplomata, tri člana bugarske posade i dva zaštitara sa Fijia.

BAGDAD

Sunitski dužnosnici, okupljeni u subotu na sastanku s potpredsjednikom Ghazijem al-Yaouarom, zatražili su mjesto potpredsjednika vlade i sedam ministarstava, te pozvali da se u roku od 24 sata održi sastanak svih političkih protagonista kako bi se ubrzao proces uspostave iračke vlade.

"Kako sunitske Arape ne bi držali odgovornima za žaljenja vrijedn o kašnjenje u formiranju vlade... mi objavljujemo spremnost sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva na zahtjev Iračke ujedinjene liste i kurdske koalicije", kaže se u priopćenju izdanom nakon sastanka, a jedan sudionik rekao je kako je riječ o "minimalnom pragu od sedam ministarstava, uz jedno mjesto potpredsjednika vlade".

Također su pozvali na održavanje "sastanka u roku od 24 sata između svih strana koje sudjeluju u stvaranju vlade kako bi se riješilo to pitanje".

BEIRUT

Sirijska vojska dovršit će povlačenje iz istočnog Libanona u idućih 48 sati, ranije nego je planirano, a pripadnici obavještajnih snaga to će područje napustiti dan poslije, objavio je u subotu izvor iz snaga sigurnosti.

Izvor navodi da će Rustum Ghazaleh, zapovjednik sirijskih obavještajaca u Libanonu, posljednji napustiti to područje nakon oproštajne svečanosti u dolini Bekaa u utorak.

Nakon njegova prolaska bit će zatvorena posebna vojna cesta između dviju zemalja, a libanonska će vojska preuzeti stožer sirijskih obavještajaca u gradu Anjaru.

Sirija će time dovršiti 29-godišnju vojnu i obavještajnu nazočnost u Libanonu u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz rujna prošle godine.

DŽAKARTA

Kineski predsjednik Hu Jintao u subotu je izjavio kako želi bolje odnose s Japanom, ali i poručio japanskom premijeru Junichiru Koizumiju kako Tokio mora učiti iz vlastite militantne prošlosti.

Koizumi je jednosatni razgovor s Huom u Džakarti ocijenio "vrlo dobrim", ali dvama azijskim silama još preostaje mnogo posla kako bi popravile odnose, koji su na najnižim granama u posljednja tri desetljeća.

Sastanak, kojim se želio "probiti led", upriličen je dan nakon neočekivane javne Koizumijeve isprike za zvjerstva koja je Japan u prošlosti počinio u Aziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙