FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige o šibenskom novinstvu

ŠIBENIK , 22. travnja 2005. (Hina) - U šibenskoj Gradskoj vijećnicivečeras su predstavljene knjige "Šibenska 'Hrvatska rieč' (1905. -1914.) i "Povijest šibenskog novinstva (XIX. I XX: st.)" autora JosipaVidakovića, redovitog profesora Sveučilišta u Zadru i njegovesuradnice Ane Šimić.
ŠIBENIK , 22. travnja 2005. (Hina) - U šibenskoj Gradskoj vijećnici večeras su predstavljene knjige "Šibenska 'Hrvatska rieč' (1905. - 1914.) i "Povijest šibenskog novinstva (XIX. I XX: st.)" autora Josipa Vidakovića, redovitog profesora Sveučilišta u Zadru i njegove suradnice Ane Šimić.

Knjige su objavljene u nakladi Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" i Odjela za informatologiju i komunikologiju Zadarskog sveučilišta.

Večerašnja promocija organizirana je u povodu Dana hrvatske knjige, 22. travnja, u spomen na 1501. godinu kada je zgotovljena Marulićeva "Judita", i 100-te obljetnice prvih šibenskih novina, čiji je prvi broj izišao na današnji dan 1905. godine.

"Hrvatsku rieč" pokrenuo je Vladimir Kulić, koji je bio izdavač i odgovorni urednik, a posljednji, 964. broj tiskan je 24. srpnja 1914. godine. Nakon "Hrvatske rieči" u Šibeniku je do Drugog svjetskog rata izlazilo još četrdesetak novina i časopisa, koji svjedoče o ukupnoj društvenoj, političkoj i kulturnoj povijesti grada i okolice.

Uz autore, knjige su predstavili akademik Nikica Kolumbić, povjesničari Miroslav Bertoša i Stijepo Obad, te glavni urednik izdanja i ravnatelj šibenske Gradske knjižnice Milivoj Zenić.

Akademik Kolumbić naglasio je, kako je u "Povijesti šibenskog novinstva" predstavljeno čak 75 različitih novina, časopisa i biltena, crkvenih i svjetovnih, koji "ukazuju na dugu tradiciju pisane riječi na šibenskom području i predstavljaju nepresušno vrelo za upoznavanje načina života i rada, vjere i politike svih društvenih slojeva u 19. i na početku 20. stoljeća".

"Ove su knjige izniman znanstveni doživljaj i prava banka podataka za hrvatsku povijest tog razdoblja, bez koje ne bi bilo ni hrvatske današnjice. Po meni, ovo je naš pravi promidžbeni materijal za Europu", kazao je povjesničar Miroslav Bertoša.

Stijepo Obad je ustvrdio kako se "malo ljudi od pera bavi analizom hrvatske periodike, pa su knjige Josipa Vidakovića tim vrjednije".

"Ovdje je zabilježena šibenska svakodnevica, a to je zapravo prava povijest jednog grada. Kad se bude pisala sinteza novinstva u Dalmaciji, a posebno novija povijest Šibenika, ove će dvije knjige biti izuzetno važna građa budućim autorima", kazao je Obad.

Zahvaljujući recenzentima i izdavaču, Josip Vidaković napomenuo je kako mu je u pisanju uvelike pomogao izbor periodike koji na svojim policama ima šibenska Gradska knjižnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙