FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antarktički ledenjaci se smanjuju

LONDON, 22. travnja 2005. (Hina/AP) - Prvo sveobuhvatno istraživanjeledenjaka na antarktičkom poluotoku pokazalo je da se ledene rijekesmanjuju i to u najvećoj mjeri zbog zatopljavanja lokalne klime.
LONDON, 22. travnja 2005. (Hina/AP) - Prvo sveobuhvatno istraživanje ledenjaka na antarktičkom poluotoku pokazalo je da se ledene rijeke smanjuju i to u najvećoj mjeri zbog zatopljavanja lokalne klime.

Istraživači britanskog instituta za istraživanje Antarktike (British Antarctic Survey) i instituta za geološka ispitivanja iz SAD-a (U.S. Geological Survey) analizirali su više od dvije tisuće fotografija iz zraka od 1940. godine nadalje i više od 100 satelitskih snimaka od šezdesetih godina do danas.

Izračunato je da se 87 posto od 244 ledenjaka koji se s poluotoka protežu u moru povuklo u posljednjih 50 godine te da se taj proces ubrzao tijekom posljednjeg desetljeća. Do danas znanstvenici nisu sa sigurnošću mogli ustvrditi da li ledenjaci rastu ili se smanjuju.

"Prije pedeset godina većina ledenjaka koje smo promatrali polako je rasla u dužinu no od tada se taj obrazac preokrenuo. U posljednjih se pet godina većina ledenjaka brzo smanjivala", izjavila je voditeljica istraživanja Alison Cook s britanskog instituta za istraživanje Antarktika. "Međutim, 32 ledenjaka idu protiv tog trenda i pokazuje manje napredovanje. Da nismo proučavali toliki broj ledenjaka mogli smo propustiti opći obrazac", kaže Cook.

Antarktički poluotok mali je dio antarktičkog kontinenta, smješten na Južnom polu, a ponašanje leda na poluotoku nije nužno odraz onoga što se događa drugdje na Antarktiku, napomenuo je jedna od istraživača, David Vaughan. Temperature na antarktičkom poluotoku izgledaju mnogo toplije nego na ostatku kontinenta.

Znanstvenici se pribojavaju topljenja ledenog pokrivača jer bi dodatna količina vode mogla povećati razine mora što pak može značiti veće štete od poplava u priobalnim područjima tijekom oluja.

Razine mora su se tijekom posljednjih 100 godina podigle od 10 do 20 centimetara a stručnjaci predviđaju da bi u sljedećih 100 godina mogle porasti jedan metar. Ova studija, međutim, nije mogla pokazati ima li ovo smanjivanje ledenjaka bitniji utjecaj na razine mora.

Također nije jasno doprinose li promjene ledenog pokrivača na Antarktiku porastu razine mora, rekao je Vaughn.

"To je još jedan dio slagalice koji nam govori kako klimatske promjene utječu na planetu, no ta slagalica ima milijun dijelova koje treba postaviti. Ovo je jedan dio nje", rekao je Vaughn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙