FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oproštaj predstavnika znanosti, umjetnosti i obrazovanja od Pape

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Na Katoličkom bogoslovnom fakultetuSveučilišta u Zagrebu u počast Ivanu Pavlu II. organiziran je danassusret "Papa Ivan Pavao II. - In memoriam", na kojem su sepredstavnici znanosti, umjetnosti i obrazovanja oprostili od SvetogaOca.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u počast Ivanu Pavlu II. organiziran je danas susret "Papa Ivan Pavao II. - In memoriam", na kojem su se predstavnici znanosti, umjetnosti i obrazovanja oprostili od Svetoga Oca.

Papa je i sam kao znanstvenik i književnik bio otvoren prema znanosti, umjetnosti i kulturi, te se za njih i zauzimao, rečeno je na skupu.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac podsjetio je na svoj posljednji susret s Papom krajem veljače u Vatikanu, u sklopu državnog izaslanstva. Hrvatska nakon Pape, nakon njegovih poruka i posjeta više nikad ne će biti ista, naglasio je ministar.

U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Papi je zahvalio njezin predsjednik Milan Moguš, izrazivši mu naročitu zahvalnost na ljubavi prema hrvatskom jeziku. Napomenuo je da je bio pjesnik mira među ljudima, zagovornik potlačenih, imao smjelosti druge zamoliti za oprost, bio čovjek istinskog ekumenizma i brat onima koji na drugi način doživljavaju svoju vjeru te najveći prijatelj mladih.

Rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer istaknula je nemjerljiv doprinos Ivana Pavla II. ne samo u religioznim, već i u društvenim i političkim prilikama u svijetu te podsjetila na važnu ulogu Pape u međunarodnom priznanju Hrvatske i zauzimanju za njezinu slobodu.

Dekan zagrebačkog KBF-a Josip Baloban istaknuo je kako je Papa u svojoj teološkoj misli objedinjavao Bibliju i teologiju, ali i suvremena filozofsko-antropološka razmišljanja.

"Kao papa govorio je tekstove, zastupao stavove i naviještao istine koje nisu uvijek godile suvremenim ušima. Trajno je bio u dijalogu s kulturom, znanošću i s intelektualcima svih svjetonazorskih opredjeljenja", rekao je Baloban, podsjetivši na Papin susret s predstavnicima kulture i znanosti za drugog pohoda Hrvatskoj 1998.

Po njegovim riječima za Ivana Pavla II. nije se postavljala dilema vjera ili znanost, teologija ili kultura, već ga je nosilo uvjerenje da vjera i znanost imaju puno toga zajedničkoga, da su teologija i kultura međusobno komplementarne, premda se ponekad međusobno ne razumiju.

Organizatorima susreta zahvalio je apostolski nuncij u Hrvatskoj Javier Francisco Lozano, rekavši kako se taj susret pridružuje svečanostima diljem svijeta u čast uspomene na Velikog Papu, koji će zauzeti povlašteno mjesto u povijesti Crkve, suvremenoj europskoj i svjetskoj povijesti.

Po nuncijevim riječima nije se dao uvući u ideološke rasprave te je stao na stranu siromašnih, potlačenih i obespravljenih. Ivana Pavla II. povijest će pamtiti kao zagovornika mira koji je branio prava ljudske osobe i temeljno dostojanstvo svakog čovjeka, dodao je.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙