FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku obilježen Dan planeta Zemlje

OSIJEK, 22. travnja 2005. (Hina) - U Zimskoj luci u Osijeku danas je sporukom "Sačuvajmo naše vode i prirodu za nas i budućnost" obilježenDan planeta Zemlje.
OSIJEK, 22. travnja 2005. (Hina) - U Zimskoj luci u Osijeku danas je s porukom "Sačuvajmo naše vode i prirodu za nas i budućnost" obilježen Dan planeta Zemlje.

Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš Svoboda istaknula je kako će, "prema najnovijem izvješću UN-a, u sljedećih 20 godina prosječna količina vode kojom će ljudi raspolagati biti manja za trećinu". Baš zato, rekla je, "mi smo ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje posvetili vodi, te smo UN-ov slogan 'Voda za život' uzeli kao geslo dugotrajne akcije kojoj smo dodali današnju poruku 'Sačuvajmo naše vode i prirodu za nas i budućnost'".

Doprinos je tome i publikacija "koju smo izdali za Dan planeta Zemlje, pod nazivom Voda za život, a u kojoj upozoravamo na ugroženost Drave s kojom i pokraj koje živimo", rekla je Mitoš Svoboda.

Radom na terenu, monitoringom rijeke Drave "došli smo do zabrinjavajućih podataka. Ako svako kućanstvo u Osijeku dnevno ispusti u kanalizaciju prosječno pet litara otpadne vode, onečišćene organskim i anorganskim otpadnim tvarima, Drava iz Osijeka prema Dunavu ponese 200.000 litara onečišćene vode, koju proizvedu samo građani, bez industrije".

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo ustvrdio je kako su "Slavonija i Baranja bogate vodom, prirodnim ljepotama, ribljim, životinjskim i biljnim fondom, ali ako već danas najozbiljnije ne zaštitimo ta bogatstva, upitno je koliko će budućim generacijama od svega toga ostati". Dodao je kako ga posebno veseli što su se u današnje obilježavanje Dana planeta Zemlje uključili najmlađi, učenici i izviđači. Župan je dodao kako zakonska regulativa mora biti učinkovita, da "svaki zagađivač treba biti kažnjen, a prijave ne smiju završavati u ladicama".

Press centar za okoliš Hrvatske uputio je poruku novinarima "Vrijeme je za okolišne teme jer je ugroza prirode zbog osobnih interesa čovjeka na djelu, ne samo u svijetu, nego i pored nas".

Dan planeta Zemlje osim Osječkih zelenih, Press centra za okoliš Hrvatske i Poglavarstva Osječko-baranjske županije, obilježeili su danas u Zimskoj luci i Hrvatske vode Osijek, Hrvatske šume Osijek, županijski Športsko-ribolovni savez, Izviđački klub "Javor" i učenici Osnovne škole "Franjo Krežma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙