FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Velebitska degenija" novinarki F. Jović te redakciji "Auto blica" i R. Ibriševiću

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Novinarka Hrvatske televizije (HTV)Franka Jović te redakcija časopisa "Auto blic" i njegov fotoreporterRomeo Ibrišević ovogodišnji su dobitnici "Velebitske degenije",novinarske nagrade za najbolje radove iz zaštite okoliša i zaštiteprirode koju na Dan planeta Zemlje već sedmu godinu dodjeljuje Zbornovinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i agencija APO(usluge u zaštiti okoliša).
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Novinarka Hrvatske televizije (HTV) Franka Jović te redakcija časopisa "Auto blic" i njegov fotoreporter Romeo Ibrišević ovogodišnji su dobitnici "Velebitske degenije", novinarske nagrade za najbolje radove iz zaštite okoliša i zaštite prirode koju na Dan planeta Zemlje već sedmu godinu dodjeljuje Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i agencija APO (usluge u zaštiti okoliša).

Nagrađeni su dobili po 8000 kuna, te skulpturnu plaketu hrvatskog endema "Velebitsku degeniju", rad akademskog kipara Stjepana Divkovića.

Nagrađeni prilog "Žnjan-primjer ekocida" novinarke HTV-a Franke Jović emitiran je u travnju prošle godine.

Povjerenstvo u obrazloženju nagrade navodi da Franka Jović, radeći u HTV centru Split, sustavno prati probleme zaštite okoliša u Dalmaciji i Splitu, posebno se fokusirajući na zaštitu prirode i otkrivanje devastatora prostora.

"Učinila je to vrlo hrabro i ovoga puta navodeći građevinsku mafiju i njihov lobi kao devastatore obale koji, rješavajući se građevinskog otpada, mijenjaju obalu, uništavaju život u obalnom prostoru i stvaraju od mora kaljužu. Pritom rade i kriminalno djelo mijenjajući granice pomorskog dobra. Taj problem sve je teži na našoj obali, a Franka Jović novinarski se točno usmjerila na pravi problem i ukazala na devastatore".

Redakcija časopisa "Auto blic", kao pokretač akcije "Očistimo Hrvatsku od olupina", i njihov fotoreporter Romeo Ibrišević, idejni inicijator akcije, dobili su "Velebitsku degeniju" za tisak jer su tekstovi i fotografije, koje su tijekom godine izlazili u tom časopisu, zorno pokazali naličje naše civlizacije koju obilježavaju kretanje i limeni ljubimci, koji stari i neupotrebljivi, umjesto na prešanju, završe u prirodi te na mjestima do kojih nije lako doći - u parku prirode, na Velebitu i Medvednici, uz rijeke i izvore pitke vode.

"Zahvaljujući sustavnom traganju za olupinama starih automobila, novinari 'Auto blica' i koordinator akcije Romeo Ibrišević proputovali su Hrvatsku i uz pomoć CIOS-a oslobodili prostor od 4000 automobilskih olupina. To je primjer učinkovitosti novinarskih napora i konkretnog djelovanja u zaštiti okoliša", navodi Povjerenstvo u obrazloženju nagrade.

Predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a i članica Povjerenstva za dodjelu nagrade novinarka Tanja Devčić rekla je da se ove godine nije dodijelila novinarska nagrada u mediju radija jer nije bilo dovoljno prijavljenih kvalitetnih priloga.

Ocijenila je kako to govori o stanju našeg radijskog novinarstva koje sve više ide za zabavom i u žutilo.

Ove godine za nagradu "Velebitska degenija" u konkurenciju je ušlo 15 pristiglih novinarskih radova - četiri za tisak, tri za radio i osam za televiziju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙