FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci EKONERG-a s učenicima V. gimnazije o onečišćenju zraka

ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - U povodu Dana planeta Zemlje,stručnjaci EKONERG-a Instituta za energetiku i zaštitu okoliša danassu ispred postaje za trajno praćenje kakvoće zraka (Zagreb-1), na ugluVukovarske i Miramarske ulice učenike zagrebačke V. gimnazije upoznalis uzrocima i posljedicama onečišćenja zraka.
ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - U povodu Dana planeta Zemlje, stručnjaci EKONERG-a Instituta za energetiku i zaštitu okoliša danas su ispred postaje za trajno praćenje kakvoće zraka (Zagreb-1), na uglu Vukovarske i Miramarske ulice učenike zagrebačke V. gimnazije upoznali s uzrocima i posljedicama onečišćenja zraka.

Direktor Odjela za zaštitu atmosfere EKONERG-a Davor Vešligaj učenicima je govorio o problemima onečišćenja zraka u gradovima, gdje cestovni promet predstavlja najznačajniji izvor onečišćenja s trendom porasta. Prema istraživanjima koje je taj institut proveo u Hrvatskoj, cestovni promet pridonosi ukupnoj emisiji s približno 45 posto u emisiji dušikovih oksida i ugljikova monoksida, preko 90 posto u emisiji olova te 10 posto u emisiji sumporova dioksida.

Posljedice su onečišćenja zraka višestruke i dalekosežne. To su ponajprije bolesti respiratornog sustava, poteškoće s disanjem i alergije. Najugroženija su skupina astmatičari, novorođenčad, mala djeca i starije osobe. Štetan je utjecaj i na biljne i životinjske vrste te građevine. Vešligaj je upozorio i na problem prekograničnog prijenosa tih tvari i pojavu kiselih kiša koje degradiraju šumska i poljoprivredna zemljišta.

Ovogodišnji svjetski Dan planeta Zemlje, 22. travnja, obilježava se pod motom "Zaštitimo našu djecu i našu budućnost". Budući da je taj dan ove godine namijenjen zaštiti zdravlja i obrazovanju djece, EKONERG je organizirao tu akciju edukacije mladeži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙