FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđena odluka o zabrani štrajka liječnika

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Vrhovni sud potvrdio jeprvostupanjsko rješenje Županijskog suda o zabrani štrajka uorganizaciji Hrvatskog sindikata liječnika (HLS), priopćeno je u petakiz Ureda predsjednika Vrhovnog suda.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsko rješenje Županijskog suda o zabrani štrajka u organizaciji Hrvatskog sindikata liječnika (HLS), priopćeno je u petak iz Ureda predsjednika Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je, zapravo, odbio žalbu HLS-a na rješenje zagrebačkog Županijskog suda o privremenoj mjeri zabrane općeg štrajka liječnika, koji je taj sindikat pokrenuo 11. travnja.

Vrhovni sud je žalbu HLS-a ocijenio neosnovanom.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda navodi se da je HLS stupio u štrajk unatoč prvostupanjskoj presudi kojom je štrajk bio zabranjen, te je Državno odvjetništvo predložilo privremenu mjeru zabrane štrajka radi osiguranja pravnog reda i zaštite prava korisnika na punu zdravstvenu zaštitu.

HLS se žalio na takvu odluku tvrdeći da se privremena mjera ne može odnositi na nešto što je već započeto, te je zatražio da se prijedlog za određivanje privremene mjere preinači ili ukine.

Vrhovni je sud odbio žalbu potvrdivši da su zbog štrajka i izostanka zdravstvene zaštite mogle nastati trajne štetne posljedice po zdravlje ljudi.

HLS je u štrajk pozvao 8.000 bolničkih liječnika tražeći primjenu Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe. Vlada je odbila primijeniti SKU ocjenivši da je sklopljen na nezakonit način.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙