FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Babić: Štrajk se nastavlja

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkogsindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je da je HLS u ponedjeljak primiosudsku odluku o zabrani štrajka liječnika, no, da ona sindikatuomogućuje da štrajka do završetka žalbenog postupka.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je da je HLS u ponedjeljak primio sudsku odluku o zabrani štrajka liječnika, no, da ona sindikatu omogućuje da štrajka do završetka žalbenog postupka.

Babić je rekao kako se opći štrajk liječnika u državnim bolnicama, koji je počeo u ponedjeljak u osam sati, nastavlja te da je za utorak u 10 sati sazvao Glavni štrajkaški odbor koji će, s obzirom na presudu Županijskog suda u Zagrebu, donijeti daljnje odluke o štrajku. Najavio je da će se HLS sigurno žaliti na odluku o zabrani štrajka.

Zabranivši održavanje štrajka, zagrebački Županijski sud je ocijenio da prava iz Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) ne mogu biti predmetom štrajka, jer SKU nije važeći.

Komentirajući ocjenu predsjednika Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda Đure Sesse da se HLS ponaša kao da sudska odluka ne postoji, Babić je rekao kako je odluku od stupanju u štrajk donijela Skupština sindikata, a on je mora poštovati.

HLS je u štrajk pozvao 8000 liječnika i stomatologa u državnim bolnicama zbog neprimjene Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU), kojim im je zajamčen u idućih šest godina dodatak od 10 posto godišnje za liječničku odgovornost i druga materijalna i strukovna prava.

Vlada je u međuvremenu odbila primijeniti SKU ocijenivši da je donesen na nezakonit način, ali je prošlog tjedna uredbom liječnicima dala dodatak od 10 posto za ovu godinu čime će liječničke plaće porasti između 500 i 850 kuna.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić pozvao je pacijente da dođu u bolnice, jer zbog zabrane štrajka svi liječnici trebaju raditi.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je da se odaziv liječnika na štrajk kreće između 80 i 90 posto.

Po saznanjima Udruge hrvatskih pacijenata (UHP), liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti redovito primaju pacijente, a u bolnicama se uglavnom zbrinjavaju pacijenti koji su na pregled došli iz udaljenih mjesta.

"Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pružaju redovitu zdravstvenu uslugu svim pacijentima, a imamo saznanja da se u bolnicama obavljaju naručeni pregledi pacijenata koji dolaze iz udaljenijih mjesta", izjavio je predsjednik UHP-a Marijo Drlje.

Napomenuo je da situacija varira po pojedinim bolnicama, ovisno kako se provodi naputak ministra zdravstva Nevena Ljubičića o izvršiteljima poslova koji se ne smiju prekidati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙