FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk liječnika pravno valjan

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Đuro Sessa, predsjednik Građanskogodjela zagrebačkog Županijskog suda, izjavio je u ponedjeljak dasudska zabrana općeg štrajka liječnika nije ni pravomoćna niti izvršnate da nitko ne može tražiti njegovu zabranu do kraja žalbenogpostupka.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Đuro Sessa, predsjednik Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda, izjavio je u ponedjeljak da sudska zabrana općeg štrajka liječnika nije ni pravomoćna niti izvršna te da nitko ne može tražiti njegovu zabranu do kraja žalbenog postupka.

"(...) Nitko ne može tražiti zabranu njegove provedbe do kraja žalbenog postupka od osam dana, koliko je predviđeno za radne sporove", rekao je Sessa Hini.

"To ne znači da presuda ne postoji pa se Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji je svejedno jutros započeo štrajk, nije ponio odgovorno jer se prema sudskoj odluci ponaša kao da ne postoji", ocijenio je Sessa, koji smatra da je HLS ipak trebao postupiti prema pravorijeku.

Županijski sud donio je odluku o zabrani održavanja štrajka liječnika u prošli petak.

"Sudska odluka o zabrani štrajka postaje pravomoćna i izvršna kada je, na temelju žalbe, potvrdi ili poništi Vrhovni sud, ili kada protekne osam dana predviđenih za žalbu."

Sessa ističe da je po Zakonu o parničnom postupku izvršnost odluke o zabrani štrajka mogao tražiti i tužitelj, i to tražeći privremenu mjeru ili da u sudskoj odluci stoji kako žalba ne zadržava izvršnost.

"Državno odvjetništvo to međutim nije tražilo, a sud, iako je to mogao po službenoj dužnosti, nije morao donijeti takvu odluku", objasnio je Sessa, predsjednik Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je Hini da je od ponedjeljka ujutro u bolnicama u kojima štrajkaju liječnici pojačan inspekcijski nadzor rada koji provode kontrolori Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ljubičić je zadužio ravnatelje bolnica da prikupe popise pacijenata koji nisu dobili potrebnu medicinsku uslugu, kako bi se u HZZO-u sastavio njihov jedinstveni registar te im se na drugi način omogućilo dobivanje medicinske pomoći.

Pacijentima je na raspolaganju i "bijeli telefon" 0800 200 063 na koji se mogu javiti oni koji su nezadovoljni odnosom liječnika.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je Hini kako prima informacije o velikom odazivu liječnika na štrajk, koji se kreće između 80 i 90 posto.

"S terena dobivam i informacije da su ravnatelji u nekim ustanovama na mala vrata uveli radnu obvezu imenujući sve zaposlene liječnike izvršiteljima poslova, čime su prekršili dogovor na arbitraži", rekao je Babić.

Pritom je spomenuo primjere bolnica u Puli, Vinkovcima, Osijeku i Karlovcu gdje liječnici rade, pridržavajući se ravnateljevih odluka.

Babić je dodao kako sindikat još nije primio pismenu presudu zagrebačkog Županijskog suda o zabrani štrajka, ali je očekuje tijekom ponedjeljka.

Po informacijama Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), u zagrebačkim bolnicama u štrajku sudjeluje veliki broj liječnika, a zbrinjavaju se, sukladno preporuci sindikata, samo hitni slučajevi.

U bolnicama je jutros znatno manje pacijenata nego inače, a u nekim bolnicama djelomično su otkazani operativni programi i za danas naručeni dijagnostički postupci, no sindikalni povjerenici tvrde da će svi pacijenti dobiti potrebnu pomoć.

Povjerenica HLS-a u Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava Ljiljana Kosić Lovrić izjavila je Hini da štrajka oko 80 posto liječnika.

"Radimo po odluci arbitraže i dežurni kolege koji su imenovani za izvršitelje zbrinjavaju hitne slučajeve. Za danas naručeni pacijenti, ako žele obaviti pretragu, bit će upućeni u hitne ambulante", rekla je Kosić Lovrić.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb liječnici podržavaju zahtjeve sindikata i štrajk, ali on ne smije ići na račun bolesnika i zato će svi pacijenti koji moraju dobiti medicinsku pomoć biti zbrinuti, izjavio je sindikalni povjerenik u toj bolnici Danijel Mrazovac.

Štrajkaši u KB-u Sestre milosrdnice također se pridržavaju uputa sindikata o zbrinjavanju pacijenata.

Povjerenik Berislav Radić kaže da će svi pacijenti koji su u petak primljeni na operaciju u ponedjeljak i biti operirani, a svi koji se jave u tijekom ponedjeljka bit će odgođeni. Na zakazane dijagnostičke postupke za dana će biti primljeni samo pacijenti iz udaljenih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙