FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijski sud donio rješenje o privremenoj mjeri zabrane štrajka liječnika

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) -
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) -

Županijski sud u Zagrebu donio je novo rješenje kojim uvodi privremenu mjeru zabrane općeg štrajka liječnika do okončanja žalbenog postupka.

Prema novom sudskom rješenju, donesenom jučer, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) mora odmah prekinuti štrajk koji je započeo u ponedjeljak.

Sudsko rješenje o privremenoj mjeri zabrane štrajka vrijedi do pravomoćnosti prošlotjedne presude Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka. Naime, ta presuda nije bila izvršna pa je ostavila mogućnost HLS-u da pokrene štrajk dok traje žalbeni postupak.

Županijsko Državno odvjetništvo u Zagrebu je u ime Ministarstva zdravstva predložilo sudu prije dva dana određivanje privremene mjere zabrane štrajka upozorivši da bi provođenjem štrajka nastala nenadoknadiva šteta jer pacijenti ne bi mogli ostvariti svoje pravo na zdravstvenu zaštitu u punom opsegu.

Uzimajući u obzir da je HLS štrajk pokrenuo unatoč nepravomoćnoj odluci o zabrani, Županijski sud je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva ocjenivši da je privremena mjera zabrane nužna zbog "osiguranja pravnog reda i zaštite prava pacijenata na punu zdravstvenu zaštitu".

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je Hini da je Ministarstvo zdravstva nakon prve presude razmatralo nove pravne mogućnosti za prekid štrajka što je rezultiralo privremenom mjerom zabrane, nakon koje štrajk mora prestati odmah.

Ljubičić je rekao da je danas razgovarao s predsjednikom sindikata Ivicom Babićem o izvanrednoj skupštini HLS-a na kojoj će se odlučivati o privremenom prekidu štrajka.

Ministar dodaje kako je spreman, ako to Babić prihvati, zatražiti od Vladina Ureda za socijalno partnerstvo da zakaže sastanak predstavnika HLS-a i članova Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojemu bi liječnici iznijeli svoj probleme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙