FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Povučena optužnica protiv Borovnice

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Haški sud odobrio je u petak, nazahtjev tužiteljstva, povlačenje optužnice protiv bosanskog SrbinaGorana Borovnice, za kojeg postoje informacije da je mrtav i to gotovo10 godina.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Haški sud odobrio je u petak, na zahtjev tužiteljstva, povlačenje optužnice protiv bosanskog Srbina Gorana Borovnice, za kojeg postoje informacije da je mrtav i to gotovo 10 godina.

Haški je sud u obrazloženju odluke o povlačenju optužnice napisao kako bi se, u slučaju da se utvrdi da je Borovnica ipak živ, postupak mogao ponovno pokrenuti pred nadležnim sudom.

Tužiteljstvo je u svom zahtjevu za povlačenje optužnice podnesenom prije tjedan dana napisalo kako je smrt optuženika Borovnice utvrđena "službenim dokumentima i pravosudnim postupkom u Republici Srpskoj" te da je tužiteljstvo unatrag nekoliko godina provjeravalo informacije da "Borovnica živi u Republici Srpskoj pod drugim identitetom, ali da nije utvrđeno ništa što bi proturiječilo njegovoj službeno potvrđenoj smrti".

Tužiteljstvo je u svom podnesku također napomenulo da ostavlja mogućnost reaktiviranje optužnice ako se kasnije utvrdi da je Borovnica živ.

Borovnica je optužen u veljači 1995. zajedno s Duškom Tadićem, prvim optuženikom kojem je suđeno u Haagu. Teretilo ih se u 34 točke za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstva najmanje 12 te premlaćivanja i zlostavljanja više desetaka bošnjačkih zatočenika u logoru Omarska kod Prijedora 1992. godine.

Borovnica je u prosincu 1995. izdvojen u posebnu optužnicu gdje ga se tereti za ubojstvo četiri bošnjačka zatočenika Omarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙