FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Castro udvostručio minimalne plaće na 10 dolara mjesečno

HAVANA , 22. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kubanski predsjednik FidelCastro u četvrtak je najavio kako će od 1. svibnja minimalna plaća uzemlji biti više nego udvostručena, odnosno sa sadašnjih 100 pesosa(4,50 američkih dolara) porast će na 225 pesosa (10 dolara).
HAVANA , 22. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kubanski predsjednik Fidel Castro u četvrtak je najavio kako će od 1. svibnja minimalna plaća u zemlji biti više nego udvostručena, odnosno sa sadašnjih 100 pesosa (4,50 američkih dolara) porast će na 225 pesosa (10 dolara).

Od spomenutog povećanja korist će imati 1,6 milijuna kubanskih stanovnika koji imaju najniže plaće u zemlji, a među njima su uglavnom fizički radnici, vodoinstalateri i pekari.

Castro je tu informaciju iznio u svom posljednjem, tri sata dugom govoru o ekonomskim problemima koji pogađaju Kubance od raspada SSSR-a, nakon čega je Kuba upala u duboku krizu. To je Castrov osmi govor emitiran uživo u televizijskom programu u posljednjih deset dana.

Kubanski je čelnik među ostalim rekao kako će ovo povećanje plaća doprinijeti rastu prosječnog dohotka u zemlji sa 282 pesosa (12,80 USD), na 312 pesosa (14,20 USD), a vlada će snositi trošak u iznosu od 48,4 milijuna dolara.

Kubanci su pozdravili ovu odluku, no tvrde kako je i takav dohodak još uvijek premalen za "pristojan" život. Naime, neke osnovne životne potrepštine skuplje su nego u Sjedinjenim Državama. Da bi uspjeli preživjeti i prehraniti obitelji mnogi Kubanci rade na crno, a oni sretniji primaju novčanu pomoć od rodbine koja radi u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙