FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Negroponte potvrđen za američkog obavještajnog direktora

WASHINGTON, 22. travnja 2005.(Hina) - Američki je Senat u četvrtakpotvrdio veleposlanika Johna Negropontea za prvog nacionalnogobavještajnog direktora, na funkciju stvorenu kako bi se boljekoordinirao rad američke obavještajne zajednice.
WASHINGTON, 22. travnja 2005.(Hina) - Američki je Senat u četvrtak potvrdio veleposlanika Johna Negropontea za prvog nacionalnog obavještajnog direktora, na funkciju stvorenu kako bi se bolje koordinirao rad američke obavještajne zajednice.

Senat je glasovao s 98-2 postavljajući Negropontea, donedavnog veleposlanika u Iraku, na novu dužnost.

Negroponte (65) će nadzirati rad 15 američkih obavještajnih službi koje su kritizirane za propuste pred terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. te za pogrešnu procjenu da je Sadam Husein posjedovao oružje masovnog uništavanja prije američkog napada na Irak.

Neovisno Povjerenstvo za istragu terorističkih napada 11. rujna pozvalo je Kongres prošloga ljeta da uvede mjesto direktora koji će kontrolirati cjelokupnu obavještajnu zajednicu. Kongres je prošloga prosinca odobrio novi položaj kao dio reorganizacije rada obavještajnih službi.

U narednim mjesecima Negroponte bi trebao nadgledati najveće izmjene u radu američkih obavještajnih službi u proteklih više od 50 godina.

Američke obavještajne službe okupljaju nekih 100.000 civilnih i vojnih uposlenika, a njihov godišnji proračun, koji je tajan, procjenjuje se na oko 40 milijardi dolara.

Negroponte je položio prisegu na svečanosti u Bijeloj kući kojoj je nazočio i predsjednik George W. Bush. On je u priopćenju rekao kako će Negroponte "voditi ujedinjenu obavještajnu zajednicu dok se reformira i prilagođava izazovima 21 stoljeća".

Tijekom svoje 40-godišnje diplomatske karijere Negroponte je bio američki veleposlanik u Meksiku, Hondurasu, na Filipinima i u Iraku, te pri Ujedinjenim narodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙