FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 21. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac najavio je pokretanje akcije za utvrđivanje točnog iznosa potraživanja nastavnika za smjenski rad. Ministarstva znanosti želi prikupiti točan iznos duga prema svakom pojedinom nastavniku srednjih škola, koji je naslijeđen od prethodne Vlade, kao i pravo na regres koji se sada isplaćuje, kako bi u što skorijem roku počelo isplatu potraživanja nastavnicima. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama podignuo je brojne tužbe u ime nastavnika zbog neisplate smjenskog rada u zadnje tri godine, a procjenjuje da će to državni proračun stajati oko 230 milijuna kuna.

ZAGREB - HSLS-ova potpredsjednica i saborska zastupnica Đurđa Adlešić pozvala je Vladu da se počne baviti gospodarskim temama, rekavši kako se boji da će svu pažnju političke scene u iduća 2 do 3 mjeseca privući lokalni izbori i unutarstranačka prepucavanja. Vlada mora odgovoriti na pitanje može li gospodarska nerazvijenost Hrvatskoj postati veća prepreka od 'slučaja generala Gotovine' , rekla je Adlešić. Dodala je kako je zabrinuta zbog negativnih trendova, poput rasta broja nezaposlenih i proračunskog deficita. MMF-ovu preporuku smanjenja ulaganja u zdravstvo potpredsjednica HSLS-a smatra izravnim udarom na građane, a Vladi je preporučila da "umjesto rezanja, krene na reforme".

ZAGREB - Cijene stanova u Hrvatskoj osjetno rastu, pa je tako prosječna cijena kvadratnog metra prodanog novog stana u drugom polugodištu 2004. već iznosila 9.487 kuna, pri čemu prednjači Zagreb sa čak 11.106 kuna, dok je prosječna cijena četvornog metra u ostalim naseljima iznosila 7.985 kuna. Prosječna je cijena kvadrata prodanog novog stana u Hrvatskoj u drugom ovogodišnjem polugodištu bila za 1.034 kune ili za 12,2 posto više nego u prvom polugodištu, a za 10,7 posto ili 918 kuna veća nego što je bila prosječna cijena u 2003., pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

ZAGREB - Hrvatska se s godišnjom stopom inflacije od 3,9 posto u ožujku, u usporedbi sa zemljama članicama EU, nalazi pri samom vrhu - veću inflaciju od Hrvatske od 25 zemalja članica EU zabilježile su samo Latvija (6,6 posto) i Estonija (4,8 posto). Prema podatcima Eurostata, godišnja inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u ožujku je u 25 zemalja EU iznosila 2,1 posto. I dok je u 25 zemalja EU godišnja stopa inflacije ostala ista kao i u veljači, u Hrvatskoj je porasla sa 3,3 posto u veljači na 3,9 posto u ožujku.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Zagrebu je u veljači u odnosu na siječanj povećana za 5,5 posto, no u odnosu na veljaču 2004. manja je za 1 posto, objavio je Odjel za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Prerađivačka industrija, koja čini 80,66 posto industrijske aktivnosti Zagreba, porasla je u odnosu na siječanj za 9,2 posto, dok je u odnosu na veljaču 2004. u padu za 1,3 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom i vodom industrijska je proizvodnja prema siječnju pala za 5,1 posto, a prema veljači 2004. godine manja je za 0,1 posto.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske podupire ponudu tvrtke Puljanka d.d. iz Pule za kupnju dionica Istre d.d. u stečaju te zahtijeva da se to pitanje što prije riješi na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. I Puljanka i Istra su lokalna trgovačka društva, s osnovnom djelatnošću trgovine na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, što ukazuje na potpunu kompatibilnost djelatnosti i logičnu posljedicu nastavka poslovanja, ističe Sindikat u današnjem priopćenju. Puljanka i Istra su dugogodišnji poslovni partneri koji su izgradili više objekata u kojima je svako društvo bilo vlasnik jednog dijela, stoga bi se otkupom dionica objedinilo vlasništvo na zajedničkim prostorima, te omogućila nadogradnja.

ZAGREB - Sedam radova hrvatske agencije za oglašavanje Bruketa&Žinić uvršteni su u godišnjake Graphisa, jednog od najznačajnijih svjetskih časopisa na području dizajna i vizualnih komunikacija za 2005. godinu. Za oglašavanje su uvrštena tri rada - TV oglasi Wooferi, Radija 101; novinski oglas Sretan Uskrs i oglasi Dobra hrana rađeni za Podravku, za godišnja izviješća izvješće tvrtke Adris i Podravke Tajna dobre kuhinje, za postere plakat Riječkih ljetnih noći, a za interaktivni dizajn web stranica Je*sa, koja je, kao i image kampanja, osmišljena za lanac trgovina obućom Jegerstar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙