FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: rast cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u Zagrebu su u veljači ove godine u odnosu na siječanj usmanjene za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na veljačuprošle godine, bile više za 7,4 posto, objavio je Gradski zavod zaplaniranje razvoja grada i zaštitu okoliša.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Zagrebu su u veljači ove godine u odnosu na siječanj u smanjene za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine, bile više za 7,4 posto, objavio je Gradski zavod za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša.

U prva dva ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su cijene zabilježile rast za 7,5 posto.

Promatrano po glavnim industrijskim grupacijama, cijene energije su u veljači u odnosu na siječanj bile više za 0,2 posto, cijene kapitalnih proizvoda za 2,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Istodobno su cijene intermedijarnih proizvoda osim energije smanjene za 2,3 posto.

Na godišnjoj su razini, odnosno u odnosu na drugi mjesec prošle godine, cijene energije povećane za 2,1 posto, intermedijarnih proizvoda osim energije za 7,7 posto, kapitalnih proizvoda za 1,5 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju su smanjene za 0,1 posto.

U prerađivačkoj su industriji u veljači u odnosu na prethodni mjesec cijene industrijskih proizvoda smanjene za 0,2 posto, dok su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom ostale na siječanjskoj razini.

Pritom se najveće povećanje cijena na mjesečnoj razini bilježi u proizvodnji strojeva i uređaja (8,4 posto) i proizvodnji medicinskih, preciznih i optičkih instrumenata i satova (7 posto).

Najveći pad cijena industrijskih proizvoda istovremeno je ostvaren u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 3,4 posto.

Na godišnjoj razini, odnosno u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine, najveće je povećanje cijena, i to za 11,5 posto, zabilježeno u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, a slijede proizvodanja metala za 10,8 posto te proizvodnja strojeva i uređaja za 9,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙