FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 06. travnja 2005. godine

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 06.travnja 2005. godine
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 06. travnja 2005. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.458,46 10.421,14

Tokyo/NIKKEI 11.827,16 11.774,34

London/FTSE-100 4.939,60 4.942,90

Frankfurt/DAX 30 4.363,42 4.362,61

--------------------------------------------------

Spuštanje cijena nafte s rekordnih razina i jačanje cijena dionica najveće svjetske farmaceutske kompanije Pfizera potaknuli su u utorak na američkim burzama jačanje cijena blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,4 posto, na 10.458 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,4 posto, na 1.999 bodova.

Dionica Pfizera bila je najveća pojedinačna dobitnica, ojačavši gotovo četiri posto nakon što je menadžment najavio oštro rezanje troškova poslovanja i dvoznamenkastu stopu rasta profita. Takva prognoza potaknula je ulagače na kupovinu i ostalih dionica iz toga sektora, tako da je primjerice dionica Mercka dobila 1,7 posto na vrijednosti.

U međuvremenu, cijena barela sirove nafte s rokom isporuke u svibnju oslabila je na 56 dolara, znatno iznad rekordnih 58,28 dolara zabilježenih u ponedjeljak. Korekcija cijena na tržištu nafte uslijedila je nakon što je predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan rekao na konferenciji nafte industrije da bi tržišne sile mogle dovesti do povećanja naftnih zaliha i ohladiti nedavno 'ludovanje' cijena nafte. Visoke cijene nafte tendiraju narušiti korporativne zarade i ograničiti osobnu potrošnju, pa spuštanje cijena nafte općenito popravlja raspoloženje na tržištu dionica.

"Dešava se nastavak onoga što smo vidjeli prošloga ljeta, tržište je taoc energije", kazao je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu. Istaknuo je da dionice energetskih tvrtki padaju, no da mnogih drugih sektora jačaju zbog korekcija cijena nafte.

Nakon zatvaranja burzi dionica proizvođača poslovnog softvera Siebel Systemsa potonula je 6,5 posto u elektroničkoj trgovini, upozorivši da neće ostvariti planiranu prodaju u prvom tromjesečju.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su uslijed kombinacije korigiranih cijena nafte i moguće akvizicije britanskog proizvođača pića Allied Domecq. Londonski Ftse indeks porastao je 0,9 posto, na 4.942 boda. Frankfurtski DAX porastao je 0,5 posto, na 4.362 boda.

Na europskim burzama u srijedu je zabilježeno uglavnom dobro raspoloženje nakon pada cijena nafte ispod 56 dolara, no to je potaknulo slabljenje dionica naftne i plinske industrije te ograničilo jačanje europskih dionica.

Londonski Ftse indeks do podneva je tako bi u minusu 0,07 posto, dosegnuvši 4.939 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je blagih 0,02 posto, na 4.363 boda.

Među dobitnicima našla se farmaceutska kompanija Roche, čije su dionice ojačale 1,4 posto nakon što je jedan njezin lijek za reumatski artritis značajno poboljšao simptome kod pacijenata oboljelih od najteže liječenog oblika te bolesti u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja.

Dionice ostalih kompanija toga sektora nastavile su dobivati poticaj zahvaljujući pozitivnim prognozama poslovanja diva farmaceutske industrije Pfizera, pri čemu su one AstraZenece ojačale jedan posto a Novartisove 0,8 posto.

No, njemački softverski div SAP zabilježio je pad cijena dionica od jedan posto nakon što je njegov američki konkurent Sibel Systems upozorio da neće ostvariti procijenjene prihode i dobit u prvom tromjesečju.

Osim europskog tehnološkog sektora, gubitke su zabilježili i sektori naftne i plinske industrije pod utjecajem pada cijena nafte ispod 56 dolara po barelu, nakon rekordnih 58,28 dolara zabilježenih u ponedjeljak. Pritom su cijene dionica Enija pale 0,7 posto, a oslabile su i one BP-a i Shella.

Dileri kažu da je raspoloženje uglavnom dobro, no analitičari upozoravaju da ulagači traže razloge za kupovinu dionica budući je ostalo malo onih podcijenjenih, a i njima je u međuvremenu cijena porasla.

"Još uvijek ima nekih zanimljivih prilika, no nakon snažne izvedbe mnogih dionica u posljednjih 12 do 18 mjeseci sada se mora uložiti malo više napora nego je to bio slučaj donedavno", kazao je investicijski menadžer pri Gartomoreu, Adrian Darley.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,45 posto, na 11.827 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2887 1,2894 1,2840

USD/JPY 108,10 108,46 107,87

GBP/USD 1,8819 1,8848 1,8785

USD/CHF 1,2031 1,2086 1,2015

-------------------------------------------------

Tečaj dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima oslabio 0,5 posto prema euru uslijed njegovih dobitonosnih prodaja.

Do podneva se tako tečajem eura trgovalo po 1,2885 dolara. Američka valuta spustila se i 0,6 posto prema jenu, na 108,1 jen. Pojeftinila je i 0,8 posto u odnosu na švicarski franak te košta 1,2031 franak. Britanska funta, pak, ojačala je 0,4 posto, na 1,8819 dolara.

S malo novih vijesti na ekranima svojih računala, ulagači su odlučili uknjižiti neke od dobitaka ostvarene u proteklih nekoliko dana jačanjem 'zelene' valute jer postoje zabrinutosti da je njezin oporavak otišao predaleko.

Predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan potaknuo je takve zabrinutosti jer je 'zaboravio' u utorak u svom govoru spomenuti prijetnju inflacijom kada je govorio o rastućim cijenama nafte na konferenciji naftne industrije.

"Greenspan nije podigao alarm u pogledu inflacije na račun skupe nafte, pa se iz toga možda razvila dobitonosna prodaja", ocijenio je raspoloženje na tržištu Peter Fontaine, valutni strateg pri KBC-u. "Neki ulagači na tržištu rezimiraju što je dosad učinjeno i razmišljaju da malo dobitonosnih prodaja nije na odmet".

Dolar je u utorak dosegnuo 108,9 jena - najvišu razinu od 19. listopada. U manje od mjesec dana ojačao je više od pet posto prema japanskoj valuti jer se ulagači nadaju da će Fed možda ubrzati podizanje američkih kamatnih stopa kako bi spriječio jačanje inflacije. No, potražnja za dolarima malo je oslabila nakon što je objavljeno da će Bank of Japan zadržati ultra-labavu monetarnu politiku no da ta odluka nije bila jednoglasna. Riječ je o prvoj odluci koju japanske monetarne vlasti nisu jednoglasno usvojile od siječnja 2004.

"Neki ulagači smatraju da je to signal iz japanske središnje banke koji bi mogao naznačiti skorašnju promjenu monetarne politike", kazao je Luke Waddington, čelnik trgovanja valutama pri Royal Bank of Scotland.

Ipak, većina na tržištu ne očekuje rast japanskih kamatnih stopa još najmanje godinu dana, te dolar vide kao jedinu važnu valutu čije će kamatne stope ove godine značajno rasti.

Bank of Australia u srijedu je ostavila kamatne stope nepromijenjenima na 5,5 posto, a očekuje se i da u četvrtak europska i britanska središnja banka isto učine.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

06.04. USLIB 2,83 2,89 3,12 3,38

06.04. EULIB 2,09 2,10 2,15 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙