FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: u misijama UN-a u svijetu 31 hrvatski časnik

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - U devet mirovnih misija UN-asudjeluje 31 pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), odkojih je 26 nenaoružanih vojnih promatrača, jedan zamjenikzapovjednika misije, trojica stožernih časnika i jedan vojnipsiholog.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - U devet mirovnih misija UN-a sudjeluje 31 pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), od kojih je 26 nenaoružanih vojnih promatrača, jedan zamjenik zapovjednika misije, trojica stožernih časnika i jedan vojni psiholog.

Zamjene za sve mirovne misije UN-a obavljaju se jedanput na godinu, doznaje se u Ministarstvu obrane (MORH) i dodaje da su u tijeku bilateralni pregovori o sudjelovanju pripadnika OSRH u mirovnim misijama UN-a u Libanonu (UNIFIL) i Golanskoj visoravni (UNDOF).

Naime, odlukom Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama UN-a od 15. srpnja 2004. odobreno je sudjelovanje po dvaju pripadnika OSRH u statusu vojnih promatrača u mirovnim misijama UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF) i u Libanonu (UNIFIL).

Trenutačno je najviše, sedam, hrvatskih časnika u misiji UNMEE u Etiopiji i Eritreji te po šest u misiji UNAMSIL u Sierra Leoneu i UNMOGIP u Indiji i Pakistanu.

Troškovi hrvatske države za sudjelovanje 31 svojeg pripadnika u mirovnim misijama UN-a iznose oko 1,900.000 kuna na godinu, a sastoje se od troškova opremanja, dijela terenskog dodatka, zdravstvenog pregleda te jednog dolaska u zemlju. Osim toga dobivaju i svoja redovita mjesečna primanja, ističe se u MORH-u.

Osim u tim misijama UN-a jedan vod hrvatske Vojne policije sudjeluje u sastavu njemačkog kontingenta u NATO-ovoj misiji ISAF-u u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙