FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ZUERICH - Pripreme skijaških staza dugoročno utječu na alpske biljke, posebno na velikim uzvisinama, otkrili su švicarski znanstvenici. Učinci će biti i veći kad globalno zatopljenje prisili službe zadužene za održavanje skijališta da koriste više umjetnog snijega i otvore staze na većim visinama, tvrde znanstvenici, a prenosi BBC. Švicarski su znanstvenici usporedili vegetaciju u 12 švicarskih skijališta te su utvrdili da se biljni pokrov smanjio za 9 posto te da na stazama ima 11 posto manje biljnih vrsta. Najviše su pogođene šumske biljke i proljetnice.

STOCKHOLM - Švedski su veterinari iz želuca jednoga psa nakon pet godina izvadili gumenu patkicu, pišu lokalne novine. Vlasnik boksera Apolla pretpostavljao je da se tijekom godina patkica raspala u njegovu želucu, s obzirom na to da nije izišla na drugu stranu tijela. No, vlasnik je psa odveo veterinaru na operaciju kada je ovaj počeo povraćati i odbijati vodu. Patkica je pocrnila i postala tvrda poput kamena.

WASHINGTON - Znanstvenici američkog Nacionalnog laboratorija Brookhaven su objavili da su u akceleratoru čestica stvorili novo stanje materije - vruću i gustu tekućinu sastavljenu od subatomskih čestica - koja, kako tvrde, pokazuje kako je rani svemir izgledao u jednom kratkom trenutku nakon "Velikog praska". Djelić sekunde nakon "Velikog praska", kada se rodio svemir, sva je materija bila u obliku tekućine koja se naziva kvark-gluon plazma, rekli su znanstvenici. "Mislimo da gledamo u svemir kakav je bio prije 13 milijardi godina", rekao je pomoćnik direktora u Nacionalnom laboratoriju Brookhaven Sam Aronson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙