FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizirani kriminal u BiH

SARAJEVO,19. travnja 2005.(Hina) - Pripadnici vojnih snaga Europskeunije (EUFOR) i policije u Bosni i Hercegovini do sada su poduzeli 41zajedničku operaciju usmjerenu protiv organiziranog kriminala čiji jerezultat uhićenje više desetaka osoba osumnjičenih da su počiniliteška kaznena djela, izjavio je u utorak u Sarajevu ministarsigurnosti BiH Bariša Čolak.
SARAJEVO,19. travnja 2005.(Hina) - Pripadnici vojnih snaga Europske unije (EUFOR) i policije u Bosni i Hercegovini do sada su poduzeli 41 zajedničku operaciju usmjerenu protiv organiziranog kriminala čiji je rezultat uhićenje više desetaka osoba osumnjičenih da su počinili teška kaznena djela, izjavio je u utorak u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak.

Zajedničko djelovanje proistječe iz izmijenjenog mandata EUFOR-a koji, za razliku od SFOR-a čiji je mandat okončan u prosincu 2004. godine, ima ovlasti poduzimati mjere u borbi protiv teških kaznenih djela a posebice organiziranog kriminala, rekao je Čolak na konferenciji za novinstvo što ju je održao zajedno sa zapovjednikom EUFOR-a britanskim generalom Davidom Leakyjem.

Rezultat zajedničkih operacija bosanskohercegovačke policije i vojnika Europske unije je uhićenje 27 osoba za kojima su raspisane tjeralice uključujući tu i tri osumnjičena za sudjelovanje u ratnim zločinima.

Privedene su i 44 osobe koje su poslije optužene za različita kaznena djela kao i nešto više od tisuću osoba koje su počinile manje prekršaje.

Kao primjer uspješnog zajedničkog djelovanja Čolak je naveo prošlotjednu akciju na istočnim granicama BiH kada je na graničnom prijelazu kod Bijeljine zaplijenjena pošiljka od 27 kilograma čistog heroina.

General Leakey je kazao da se organizirani kriminal smatra velikom prijetnjom BiH jer podriva njenu unutarnju stabilnost.

On je istaknuo da EUFOR sudjeluje u borbi protiv organiziranog kriminala jer policija u BiH zbog svog složenog ustroja nije u tome dovoljno učinkovita na državnoj razini.

On je rekao da se to posebice odnosi na trgovinu drogom, krijumčarenje nafte, ilegalnu sječu drva i trgovinu ljudima.

Prema analizi koju je nedavno objavila Američka agencija za međunarodni razvitak (USAID), tzv. siva ekonomija u BiH godišnje ima promet od oko tri milijarde eura.

Procjene su da kriminalci samo na prostituciji u toj zemlji godišnje zarade oko 90 milijuna konvertibilnih maraka (oko 45 milijuna eura).

Britanski je general posebice istaknuo da postoje jasni dokazi da je organizirani kriminal najčešće povezan i s osobama koje pružaju zaštitu optuženima za ratne zločine.

"Međunarodne snage do sada su privele 29 optuženih za ratne zločine. Prema informacijama koje smo dobili od različitih policijskih agencija u BiH, postoje jasne veze između nekih od njih i organiziranog kriminala", kazao je Leakey.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙