FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U hrvatskim zatvorima više od 3000 zatvorenika

VARAŽDIN, 18. travnja 2005. (Hina) - U hrvatskim zatvorima kaznutrenutačno izdržava više od tri tisuće zatvorenika, među kojima jenajviše onih osuđenih zbog imovinskih delikata, rekao je danas ulepoglavskoj Kaznionici ravnatelj Središnjeg ureda uprave za zatvorskisustav Ministarstva pravosuđa Ivan Damjanović.
VARAŽDIN, 18. travnja 2005. (Hina) - U hrvatskim zatvorima kaznu trenutačno izdržava više od tri tisuće zatvorenika, među kojima je najviše onih osuđenih zbog imovinskih delikata, rekao je danas u lepoglavskoj Kaznionici ravnatelj Središnjeg ureda uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivan Damjanović.

Najveći je problem svih hrvatskih zatvora i kaznionica prekapacitiranost, pa tako samo u Lepoglavi kaznu služi 670 zatvorenika, iako je ukupni kapacitet kaznionice 523 zatvorenika.

Među zatvorenicima najviše je onih između 27 i 39 godina, koji su, rekao je Damjanović, u punoj snazi, pa je problem kako adekvatno zadovoljiti sve njihove potrebe.

Što se tiče kazni, najviše je onih koji izdržavaju od jedne do tri godine zatvora, a slijede ih oni kojima su izrečene kazne od pet do 10 godina zatvora.

Povećava se broj onih koji služe dugogodišnje zatvorske kazne od 20 do 40 godina. Njih je lani bilo 58, za razliku od 1999., kada je takvu kaznu služilo tek sedam osuđenika.

Lani su zabilježena i 22 kažnjiva djela počinjena tijekom izdržavanja kazne, a Damjanović je rekao da su ona uglavnom počinjena tijekom korištenja pogodnosti, poput odlaska na vikend.

Lani je zabilježeno i 438 pokušaja štrajka glađu, a samo u Lepoglavi bila su 182 takva pokušaja.

Prošle su godine bila i 243 slučaja samoozlijeđivanja te 35 pokušaja samoubojstva, dok su samoubojstvo počinila dva zatvorenika.

Bijeg iz zatvora zabilježen je u 23 slučaja, od kojih se većina odnosi na zloporabu pogodnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙