FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na internetu stranice remetinečkog zatvora i lepoglavske kaznionice

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Po prvi put u Hrvatskoj na Internetusu se oglasile i zatvorske ustanove, zagrebački Okružni zatvor uRemetincu i Kaznionica u Lepoglavi koji na svojim web stranicamajavnosti nude podatke o zatvoru, režimu posjeta zatvorenicima, kućnomredu, ali i aktivnostima poput izložbi i drugih priredbi kojeorganiziraju zatvorenici.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Po prvi put u Hrvatskoj na Internetu su se oglasile i zatvorske ustanove, zagrebački Okružni zatvor u Remetincu i Kaznionica u Lepoglavi koji na svojim web stranicama javnosti nude podatke o zatvoru, režimu posjeta zatvorenicima, kućnom redu, ali i aktivnostima poput izložbi i drugih priredbi koje organiziraju zatvorenici.

Na nedavno izrađenoj web stranici www.zatvor-zg.hr, na linku "za posjetitelje", stoji da se pritvorenike može posjetiti uz odobrenje istražnog suca ili predsjednika sudskog vijeća, a jednom je pritvoreniku dozvoljeno najmanje šest posjeta mjesečno.

Osuđene i prekršajno kažnjene osobe može se, pak, posjetiti uz odobrenje upravitelja zatvora, i to do dva puta mjesečno za odrasle, te četiri puta za djecu.

Zatvorenici mogu primati pakete, koji mogu sadržavati odjeću, obuću, posteljinu i druge osobne stvari težine do pet kilograma uz priložen popis sadržaja paketa, te novac koji se može uputiti poštanskom uputnicom ili uplatom na žiro račun.

Klikom na link "za zatvorenike" posjetitelj stranice može se upoznati s režimom dolaska zatvorenika u zatvor (koje osobne stvari može, a koje ne može zadržati, njegova prava i obveze, podaci o smještaju i prehrani, zdravstvenoj skrbi, vjeroispovjedanju, itd).

Na prvoj hrvatskoj zatvorskoj stranici mogu se pogledati i fotografije s tematske izložbe ručnih radova koje su, povodom Uskrsa, izradile zatvorenice.

Link "zatvor u slikama" nudi foto galeriju zatvora izvana i iznutra - fotografije zatvorskih ćelija, kuhinje, prostorije za pružanje zdravstvene skrbi, prostorija za rad, posjete, te onih u kojima zatvorenici provode slobodno vrijeme, poput sportske dvorane i vanjskog šetališta.

Web stranice remetinečkog zatvora nude i link Kaznionice u Lepoglavi (www.kaznionica-u-lepoglavi.hr), na kojemu se, uz spomenute podatke o ustrojstvu i režimu, može opširnije upoznati s radom zatvorenika, koji je podijeljen po radionicama - za poljoprivredu, metalska i drvnoprerađivačka radionica, radno-terapijska, te za ugostiteljstvo i održavanje.

Uskoro bi se, kako je Hini izjavila glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dobranić, na Internetu trebali oglasiti i ostali hrvatski zatvori i kaznionice.

Ministarstvo se, kaže, ugledalo na europske standarde, posebice na rješenja koja su u upoznavanju javnosti sa zatvorskim sustavom primijenili u Velikoj Britaniji.

Hrvatska ima ukupno 14 zatvora (Zagreb, Bjelovar, Dubrovnik, Gospić, Karlovac, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Sisak, Split, Šibenik, Varaždin i Zadar), šest kaznionica (Glina, Lepoglava, Lipovica, Požega, Turopolje, Valtura), dva odgojna zavoda (Požega i Turopolje), te zagrebačku Zatvorsku bolnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙