FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijani u Vukovarsko-srijemskoj županiji o energiji iz biomase

VUKOVAR,19. travnja 2005.(Hina) -Predstavnici talijanske grupacije zaproizvodnju energije iz biomase, Energie Rinnovabili i predstavniciMinistarstva poljoprivrede Italije posjetili su danas vukovarskiVUPIK, gdje su razgovarali o mogućnostima suradnje.
VUKOVAR,19. travnja 2005.(Hina) -Predstavnici talijanske grupacije za proizvodnju energije iz biomase, Energie Rinnovabili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Italije posjetili su danas vukovarski VUPIK, gdje su razgovarali o mogućnostima suradnje.

Predsjednik Uprave VUPIK-a, tvrtke u državnom vlasništvu, Zoran Mudri novinarima je nakon sastanka rekao kako su predstavnici talijanske grupacije najveći interes pokazali za proizvodnju biomase iz poljoprivrednog otpada.

U užem okruženju Vukovara nalazi se više od 150.000 hektara poljoprivrednih površina na kojima svake godine, nakon skidanja usjeva, ostanu ogromne količine otpada kojeg mi spaljujemo i zaoravamo, dok u Europi iz biljnog otpada proizvode značajne količine električne energije, rekao je Mudri. Dodao je kako je riječ o deseterostruko jačim elektrana nego što primjerice VUPIK danas troši (manje od jednog megavata električne energije).

VUPIK, koji samo za električnu energiju godišnje plaća oko 6 milijuna kuna, zainteresiran je za proizvodnju električne energije iz otpadnih materijala, rekao je Mudri. Smatra da je "u VUPIK-u biljnog otpada toliko da bi se njegovom preradom moglo proizvesti deset puta više električne energije nego što tvrtki treba".

Talijansko izaslanstvo trebalo bi u narednih dvadesetak dana VUPIK-u uputiti ponudu za briketiranje goriva od otpada, a bude li ona prihvatljiva, VUPIK će krenuti u razgovore sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, izvijestio je predsjednik Uprave VUPIK-a.

Tijekom razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom, predstavnici Energie Rinnovabili istaknuli su zainteresiranost za suradnju na osnovu proizvodnje uljane repice za proizvodnju biodizel goriva.

Talijanski predstavnik Tonino Tonti je kazao da se godišnje u Italiji godišnje proizvede 200.000 tona biodizela. Bio dizel u Italiji nije gorivo budućnosti već sadašnjosti, naglasio je Tonti.

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer upoznao je talijansku stranu s mogućnostima ulaganja na vukovarskom području te posebice povlasticama koje potencijalnim investitorima pruža Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙