FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: vratilo se 69 posto, smanjuje se broj raseljenih

VUKOVAR,28. ožujka 2005.(Hina) - Prema podatcima vukovarskogRegionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, na područjuVukovarsko-srijemske županije do sada se iz progonstva vratilo 35.779povratnika ili 69 posto osoba prognanih 1991. godine.
VUKOVAR,28. ožujka 2005.(Hina) - Prema podatcima vukovarskog Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, na području Vukovarsko-srijemske županije do sada se iz progonstva vratilo 35.779 povratnika ili 69 posto osoba prognanih 1991. godine.

Na povratak u svoje domove službeno još čeka 3171 osoba od kojih je 721 s privremenim boravištem na području Vukovarsko-srijemske županije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji još se nalazi i nešto manje od 915 raseljenih osoba. Riječ je o osobama, uglavnom srpske nacionalnosti, koje su u Vukovarsko-srijemsku županiju došle tijekom ratnih godina.

Najveći je broj takvih osoba (546) s prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je 351 osoba iz drugih dijelova RH.

Oko 42 posto raseljenih osoba izjasnilo se za povratak u ranija prebivališta, a 47 posto ih ima namjeru ostati na području hrvatskog Podunavlja.

Na području Vukovarsko-srijemske županije još se nalazi i 299 izbjeglica iz BiH. Većinom je riječ o osobama starije životne dobi koje nisu uspjele riješiti probleme oko obnove svojih kuća u BiH ili se zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja ne mogu odlučiti na povratak budući da nemaju niti minimalnih uvjeta za samostalno preživljavanje.

Raseljenih osoba je 1995. godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo čak oko 20.000, a proteklih se godina njihov broj smanjivao sukladno stvaranju uvjeta za povratak na područje BiH, integracijom u lokalnu zajednicu ili odlaskom u druge dijelove RH ili treće zemlje, navodi se u izvješću vukovarskog Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙