FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisani ugovori o subvencioniranju u Zagrebačkoj županiji

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačka županija potpisala jedanas tri ugovora o subvencijama u poljoprivredi, šumarstvu i lovstvusa tvrtkama Croatia osiguranjem, Hrvatskim stočarskim centrom iHrvatskim šumama.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačka županija potpisala je danas tri ugovora o subvencijama u poljoprivredi, šumarstvu i lovstvu sa tvrtkama Croatia osiguranjem, Hrvatskim stočarskim centrom i Hrvatskim šumama.

Ugovor potpisan između Županije i Croatia osiguranja odnosi se na subvencioniranje premije osiguranja usjeva, sadnog materijala, višegodišnjih nasada, plastenika, staklenika i rasplodne stoke poljoprivrednih gospodarstava sa područja Zagrebačke županije.

Subvencija se odobrava u visini 25 postotnog iznosa od ugovorene premije za tekuću godinu, a za poljoprivredna gospodarstva sa područja Žumberka navedeni iznos subvencije se uvećava za 50 posto.

Tako poljoprivredna gospodarstva na području Zagrebačke županije plaćaju samo 50 posto premije osiguranja (25 posto državnih potpora), a u nekim općinama i gradovima samo 25 posto.

U prošloj je godini, kako je rečeno, za subvenciju premije osiguranja isplaćeno 434.945 kuna.

Ugovor potpisan sa Hrvatskim stočarskim centrom odnosi se na suradnju u provođenju programa subvencioniranja stočarske proizvodnje i razvitka stočarstva na području Županije, koja je, kako je istaknuto, vodeća u Hrvatskoj po stočarskoj proizvodnji.

Zagrebačka će županija, prema potpisanom ugovoru, u ovoj godini subvencionirati uzgoj i držanje pčelinjih zajednica (20 kuna po pčelinjoj zajednici), uzgoj i držanje rasplodnih ovaca, ovnova, koza i jaraca (60 kuna po rasplodnom grlu) te uzgoj i držanje autohtonih pasmina konja (300 kuna po rasplodnoj kobili i 1.000 kn po rasplodnom i licenciranom pastuhu), svinja (500 kn po rasplodnoj krmači i 800 kn po nerastu) i peradi (10 kn po rasplodnoj jedinki peradi). Subvencije će se dodjeljivati gospodarstvima koja su upisana u središnji popis koji vodi Hrvatski stočarski centar.

Sa Hrvatskim šumama Zagrebačka je županija potpisala ugovor o suradnji u subvencioniranju obnove, odnosno sanacije šuma u privatnom vlasništvu na području županije. Tako će se predviđen iznos od 3.000 kuna po hektaru za obnovu hrastom lužnjakom, 2.000 kuna po hektaru za obnovu poljskim jasenom i 1.000 kuna po hektaru za obnovu crnom johom. Svi ovi iznosi subvencija, kako je rečeno, za vlasnike šuma s područja Žumberka uvećavaju se za 50 posto.

U Zagrebačkoj županiji, prema iznesenim podacima, ima 100.000 hektara šuma od čega se svaki drugi hektar odnosi na privatne šume.

Potpisivanje ovih ugovora, kako je istaknuo župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, doprinjet će daljnjem razvoju poljoprivrede ove županije. Podsjetio je kako je u zadnjih nekoliko godina županija u razne projekte, programe i mjere vezane za poljoprivredu uložila više od 100 milijuna kuna.

Za ovu pak godinu, dodao je, za subvencije u poljoprivredi na području županije predviđeno je 5,1 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙