FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadbiskup Vidović: Papini tekstovi ne mogu se objavljivati kao zbirke samovoljno

ZAGREB, 19. travnja (Hina) - Tekstovi pape Ivana Pavla II. kao itekstovi Svete Stolice uopće ne mogu se objavljivati kao zbirke iumnažati samovoljno, bez izričitoga dopuštenja, jer i za te tekstovevrijedi zakon o autorskim pravima, izjavio je nadbiskup Martin Vidoviću povodu vijesti da se pripremaju zbirke govora pape Ivana Pavla II.Hrvatima. Nadbiskup Martin Vidović, koji je do 15. rujna prošle godinebio dužnostnik Državnoga tajništva Svetoga Oca te uz Ivana Pavla II.bio i na njegovim pastirskim pohodima Hrvatskoj i BiH, ističe danas uizjavi za Hinu kako je razlog tome vrlo jednostavan - želi sezaštititi cjelovitost, izvornost i vjerodostojnost sadržaja i naravdotičnih tekstova.
ZAGREB, 19. travnja (Hina) - Tekstovi pape Ivana Pavla II. kao i tekstovi Svete Stolice uopće ne mogu se objavljivati kao zbirke i umnažati samovoljno, bez izričitoga dopuštenja, jer i za te tekstove vrijedi zakon o autorskim pravima, izjavio je nadbiskup Martin Vidović u povodu vijesti da se pripremaju zbirke govora pape Ivana Pavla II. Hrvatima. Nadbiskup Martin Vidović, koji je do 15. rujna prošle godine bio dužnostnik Državnoga tajništva Svetoga Oca te uz Ivana Pavla II. bio i na njegovim pastirskim pohodima Hrvatskoj i BiH, ističe danas u izjavi za Hinu kako je razlog tome vrlo jednostavan - želi se zaštititi cjelovitost, izvornost i vjerodostojnost sadržaja i narav dotičnih tekstova.

"Što se pak nadoknade za autorska prava tiće, ona je više znakovita nego li stvarna, odnosno vrlo je malena ili je uopće nema. Ono za čim se ide jest da se tekstovi očuvaju netaknutima te se izbjegne svaka iskrivljenost ili izobličenost. Nitko, naime, nije ovlašten mijenjati bilo što na svoju ruku u tim tekstovima. Ulomci testova mogu se slobodno objavljivati i navoditi, ali se ne mogu objavljivati zbirke", ističe nadbiskup Vidović.

Isusovac o. Božidar Nagy izvijestio je proteklog tjedna kako je ovih dana dovršeno prikupljanje svih govora što ih je papa Ivan Pavao II. tijekom svoga pontifikata uputio Hrvatima na hrvatskom jeziku u raznim prigodama te da će uskoro knjiga ići u tisak i imati dosta stranica.

Nadbiskup Martin Vidović napominje kako su u Vatikanu već popisani svi govori, javna pisma i drugi dokumenti, koji se odnose na Hrvatsku i BiH tijekom zadnja dva i pol desetljeća. A tu nisu samo govori pape Ivana Pavla II. na hrvatskome jeziku, kaže nadbiskup, dodajući kako su isključeni samo dokumenti, koji pripadaju pismohranama i na koje se odnose propisi o čuvanju dokumenata u pismohranama Svete Stolice. Popis bi uskoro, kako kaže, mogao biti objavljen zajedno s izvornim tekstovima i prijevodima.

"Stvar ne valja prepustiti slučaju, jer u Hrvatskoj i BiH postoji niz papinih tekstova, koje je netko neovlašteno i samovoljno izmijenio, zapravo krivotvorio, i koji se 'prodaju' javnosti kao vjerodostojni i izvorni a nisu takvi. Zoran primjer svega toga jest govor Ivana Pavla Velikoga na završetku njegova pastirskoga pohoda Zadru u lipnju 2003.", ističe nadbiskup Martin Vidović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙