FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kofi Annan pozvao svjetske čelnike da usvoje trgovinski sporazum

UJEDINJENI NARODI, 19. travnja 2005. (Hina/AP) - Glavni tajnikUjedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je svjetske čelnike da usvojesporazum o liberalizaciji svjetske trgovine iduće godine, što bi kaoključan prvi korak omogućilo izvozu iz najsiromašnijih zemalja svijetabescarinski i bez kvota pristup svim tržištima.
UJEDINJENI NARODI, 19. travnja 2005. (Hina/AP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je svjetske čelnike da usvoje sporazum o liberalizaciji svjetske trgovine iduće godine, što bi kao ključan prvi korak omogućilo izvozu iz najsiromašnijih zemalja svijeta bescarinski i bez kvota pristup svim tržištima.

Govoreći pred međunarodnim financijskim i trgovinskim dužnosnicima na sastanku u Ujedinjenim narodima, Annan je kazao da je dovršetak kruga trgovinskih pregovora iz Dohe ključan za ostvarivanje UN-ovih ciljeva da se do 2015. prepolovi broj ljudi u svijetu koji žive u teškom siromaštvu.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) koja određuje pravila svjetske trgovine započela je pregovore u katarskom glavnom gradu Dohi 2001, u cilju smanjenja subvencija, carina i drugih barijera u globalnoj trgovini, a korištenja trgovine kako bi se pomoglo siromašnim zemljama.

No, pregovori WTO-a na sastanku u meksičkom gradu Cancunu u 2003. propali su zbog natezanja oko ulagačkih pravila između bogatih i siromašnih zemalja i razlika oko poljoprivrede. Okvirni sporazum oko smanjenja carina u trgovini poljoprivrednim proizvodima te izvoznih subvencija postignut je konačno u srpnju 2004., no mnogo toga još ostaje za učiniti a pregovori u sjedištu WTO-a u Ženevi su spori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙