FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO pokušava smanjiti birokraciju u trgovini

ŽENEVA, 25. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Zemlje članice Svjetsketrgovinske organizacije (WTO) izložile su u sklopu globalnihtrgovinskih pregovora 10 prijedloga za smanjenje birokracije pricarinjenju i olakšanje uvoznih tijekova preko granica, doznaje se odtrgovinskih izvora.
ŽENEVA, 25. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) izložile su u sklopu globalnih trgovinskih pregovora 10 prijedloga za smanjenje birokracije pri carinjenju i olakšanje uvoznih tijekova preko granica, doznaje se od trgovinskih izvora.

Prijedlozi za smanjenje prekomjerne birokracije čine jednu od manjih zapreka novog kruga pregovora o liberalizaciji trgovine, pokrenutog prije četiri godine, a koji 148 zemalja članica pokušava dovršiti u 2006.

Japan i Mongolija pozvali su na ukidanje prekomjernih pristojbi za carinske procedure, ciljajući uglavnom na mogućnosti da neki službenici na graničnim prijelazima nametnu 'neobjavljene' ili neslužbene pristojbe, kazali su trgovinski izvori.

Južnokorejski prijedlog poziva zemlje da smanje prekomjernu birokraciju na način da centraliziraju izvozne i uvozne procedure na jednom mjestu, kako trgovci ne bi lutali između različitih agencija.

Australija, Kanada i Sjedinjene Države predložile su korištenje carinskog skladišta ili pohrane kako bi se spriječilo da robe budu sputavane u carinskim predvorjima dok im se utvrđuje točna vrijednost ili ih se kvalificira za određenu carinu.

Uganda i SAD iznijele su neobičan zajednički zahtjev za zabranom konzularnih pristojbi nametnutih tijekom transakcija, posebice za trgovce koji pokušavaju provesti svoje izvozne aktivnosti. A Kina je pozvala na veću transparentnost predlažući da bi zemlje trebale obavijestiti druge trgovinske nacije kada donose nove carinske propise ili pristojbe.

Prijedlozi su izazvali "goleme i različite" reakcije tijekom ovotjednih pregovora, kažu isti izvori. Zemlje u razvoju izrazile su zabrinutost oko troškova nekih od prijedloga, upozorivši da će im trebati pomoći u plaćanju troškova obučavanja carinskih dužnosnika ili nadogradnje tehničke infrastrukture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙