FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oxfam osuđuje pritisak bogatih zemalja u WTO pregovorima

ŽENEVA, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Bogate države morajuodustati od zahtjeva da siromašne države otvore svoja tržišta za uvozpoljoprivrednih proizvoda jer će u protivnom aktualni ciklus pregovorao liberalizaciji trgove pogoršati siromaštvo u svijetu, upozorila je uponedjeljak britanska humanitarna organizacija Oxfam.
ŽENEVA, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Bogate države moraju odustati od zahtjeva da siromašne države otvore svoja tržišta za uvoz poljoprivrednih proizvoda jer će u protivnom aktualni ciklus pregovora o liberalizaciji trgove pogoršati siromaštvo u svijetu, upozorila je u ponedjeljak britanska humanitarna organizacija Oxfam.

SAD i ostale razvijene zemlje zahtijevaju od zemalja u razvoju da smanje uvozne carine na rižu i ostale proizvode ali taj bi potez mogao uništiti egzistenciju milijuna siromašnih seljaka, upozorio je Oxfam.

"Uspiju li bogate zemlje ostvariti taj cilj, rezultat će biti pravi zlatni rudnik za kompanije u poljoprivrednom biznisu ali će istodobno biti ugrožena egzistencija proizvođača u siromašnim zemljama koji čine 96 posto proizvođača u svijetu", istaknuto je u Oxfamovu izvješću.

Razgovori u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o ukidanju državne pomoći za poljoprivredu i smanjivanju uvoznih barijera bilježe slab napredak usprkos roku za postizanje dogovora koji ističe krajem ove godine.

Bogati proizvođači poput onih iz Europske unije izloženi su pritisku da smanje ogromnu državnu pomoć koja po mišljenju zemalja u razvoju iskrivljuje stanje na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda i sprečava konkurenciju.

Bogate pak zemlje traže od zemalja u razvoju poput Indije i Brazila da smanje uvozne carine koje su često daleko više nego u bogatijim zemljama.

"Iako su se obvezale da će uvrstiti razvoj u samo žarište razgovora o globalnoj trgovini, bogate zemlje i dalje manipuliraju propisima o trgovini poljoprivrednim proizvodima protiv siromašnih zemalja", tvrdi Oxfam.

Dvije milijarde ljudi zarađuje za život uzgojem i obradom riže a većinu njih čine vlasnici malih poljoprivrednih zemljišta u siromašnim zemljama.

Prijevremeno smanjivanje državne pomoći i značajne smanjenje poreza mogli bi rezultirati poplavom jeftinog uvoza i prisiliti lokalne proizvođače da obustave proizvodnju, upozorila je britanska humanitarna organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙