FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje-potrošači slabo pripremljene za rastuće cijene energenata

WASHINGTON, 18. travnja 2005. (Hina/AFP) - Nedavni rast cijena naftezadobio je popriličnu pozornost na sastanku ministara financija G7protekloga vikenda u Washingtonu, no zemlje potrošači - bilo da susiromašne ili bogate - slabo su pripremljene za obranu od rastućihenergetskih troškova.
WASHINGTON, 18. travnja 2005. (Hina/AFP) - Nedavni rast cijena nafte zadobio je popriličnu pozornost na sastanku ministara financija G7 protekloga vikenda u Washingtonu, no zemlje potrošači - bilo da su siromašne ili bogate - slabo su pripremljene za obranu od rastućih energetskih troškova.

Dužnosnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i njihovi kolege iz industrijskih sila skupine G7 opetovano su upozorili na nepopustljivo visoke cijene nafte koje ugrožavaju zdravlje svjetskog gospodarstva.

Istaknuli su činjenice o štetnome opadanju kupovne moći u siromašnim zemljama koje je u protekle dvije godine izazvao skok cijena nafte. Kostarika se prošlog tjedna pripremala objaviti izvanredno stanje u gospodarstvu, dok su se prosvjedi protiv poskupljenja goriva organizirali u Nikaragvi i Panami, gdje vlasti strahuju od izbijanja teške socijalne krize ako se cijene nafte ne spuste sa sadašnjih razina od oko 50 dolara po barelu.

I razvijene zemlje jednako su tako pogođene.Američki predsjednik George W. Bush kazao je za tamošnji radio da su "američke obitelji i mali poduzetnici širom zemlje pogođeni rastućim cijenama benzina". U Europi u međuvremenu prosvjeduju mediteranski vlasnici ribarskih brodova radi povećanja cijena dizelskog goriva.

No G7 ima malo sredstava na raspolaganju da se odupre naglim poskupljenjima. U svojem priopćenju objavljenom nakon sastanka ministara financija i središnjih bankara zemalja G7 protekloga vikenda u Washingtonu kazali su samo da "pozdravljaju nastojanja za poboljšanje podataka s tržišta nafte, povećanje srednjoročne energetske opskrbe i učinkovitosti".

Takve izjave, međutim, zamagljuju temeljne razlike između SAD-a, koji se u osnovi zalaže za povećanje isporuka sirove nafte, te Europe gdje vlasti zagovaraju racionalno trošenje energije. U zemljama potrošačima rafinerijski su kapaciteti dosegnuli svoje limite, ponajprije u SAD-u gdje nijedna rafinerija nije sagrađena u posljednjih 30 godina. U takvim uvjetima svaki poremećaj na tržištu nafte podiže razinu anksioznosti, potičući daljnji rast cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙