FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveno spomen-obilježje u Ruševu

ĐAKOVO/POŽEGA, 17. travnja 2005. (Hina) - U Ruševu, mjestu na graniciĐakovštine i Požeštine, danas je otkriveno spomen-obilježje u znaksjećanja na dvjestotinjak hrvatskih žrtava koje su sredinom travnja1945. ubili pripadnici 21. srpske i 6. ličke divizije.
ĐAKOVO/POŽEGA, 17. travnja 2005. (Hina) - U Ruševu, mjestu na granici Đakovštine i Požeštine, danas je otkriveno spomen-obilježje u znak sjećanja na dvjestotinjak hrvatskih žrtava koje su sredinom travnja 1945. ubili pripadnici 21. srpske i 6. ličke divizije.

Postavljanje i otkrivanje spomen-obilježja organizirao je Odbor za prikupljanje podataka o žrtvama jugo-komunističkog režima, pronalaženje i obilježavanje masovnih grobnica te rasvjetljavanje istine, čiji je predsjednik Ivo Tubanović. On je rekao kako je među ubijenima tada u Ruševu i na putu od Đakova do toga mjesta najviše bilo civila i pripadnika tadašnjih hrvatskih vojnih postrojba.

Spomen-obilježje, koje se sastoji od drvenog križa i spomen-ploče i na kojoj, uz ostalo, piše: "Hrvatskoj domovinskoj vojsci 1941.-1945. i civilima povodom 60. godišnjice stradanja, odnosno masovnih ubojstava bez suđenja", otkrila je Rozika Maričić iz Đakova čija su tri brata također ubijena sredinom travnja 1945. u Ruševu.

Otkrivanje spomen-obilježja popraćeno je komemoracijom i misom. Otkrivanju obilježja bili su nazočni i čelnici Požeško-slavonske županije, grada Požege i općine Čaglin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙