FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinali uništili prsten Ivana Pavla II. uoči početka konklave

VATIKAN, 16. travnja 2005. (Hina) - Kardinali okupljeni u Vatikanuuništili su u subotu prsten ribara i papinski pečat u simboličnomokončanju pontifikata Ivana Pavla II., te prije početka konklave nakojoj će biti izabran njegov nasljednik i 265. papa.
VATIKAN, 16. travnja 2005. (Hina) - Kardinali okupljeni u Vatikanu uništili su u subotu prsten ribara i papinski pečat u simboličnom okončanju pontifikata Ivana Pavla II., te prije početka konklave na kojoj će biti izabran njegov nasljednik i 265. papa.

Kardinali su pristustvovali starom ritualu koji obilježava prijelazno razdoblje između dva pontifikata - uništavanju prstena ribara i pečata, što je ritual nakon smrti papa kao praktična mjera onemogućavanja falsificiranja papinskih dokumenata a ujedno i kao simbol okončanja pontifikata određenog pape.

Kardinali su u subotu održali 12. i ujedno posljednju opću kongregaciju na kojoj su, kao i na prijašnjima, u "ozračju prijateljstva" razmijenili mišljenja o stanju u Crkvi i svijetu, te su gotovo o svemu "došli do velike suglasnosti", rekao je šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Valls.

Ulazak kardinala na konklavu u ponedjeljak poslije podne, izravno će, prvi put, prenositi televizija, najavio je Navarro Valls.

Tek kada će se u ponedjeljak poslije podne zatvoriti u Sikstinskoj kapeli, kada će iz nje izaći svi oni koji ne sudjeluju u izboru novog pape, dakle svi osim 115 kardinala, odlučit će se hoće li se odmah pristupiti i prvom glasovanju ili će ono biti obavljeno u utorak.

Navarro Valls je posebno naglasio kako, bez obzira o tome što pišu listovi o mogućim kandidatima za novog Papu, kardinali na općim kongregacijama "nisu spominjali imena".

Predviđeno je da će se dim vidjeti dva puta dnevno i to nakon dva glasovanja, ako u prvom ne bude izabran papa, dakle u 12 i u 19 sati.

Kardinali će se u hotel Santa Marta useliti u nedjelju poslije podne i svi zajedno će biti u tom vatikanskom hotelu na večeri. To je prvi put da su kardinali smješteni u modernom hotelu, a moći će odlučiti hoće li nekoliko stotina metara do kapele hodati ili će ih prevoziti posebni autobus. U svakom slučaju, bit će im onemogućen doticaj s vanjskim svijetom.

Glede dvojbi koje su nastajale tijekom stoljeća oko boje dima, šef papinskog ceremonijala, msgr. Piero Marini je rekao da su sada "poduzete adekvatne mjere", što znači da će papirići s imenima kardinala biti bacani u peć zajedno s određenom kemikalijom koja će dim činiti crnim ili bijelim. Osim toga, uz bijeli dim, kada će biti izabran papa, zazvonit će i zvona bazilike svetog Petra.

Sikstinsku kapelu i hotel Santa Martu već su pregledali vatikanski policajci koji su obavili "odličan posao", rekao je Navarro Valls, te je dodao kako će tijekom konklava biti izolirana cijela zona od signala za mobilne telefone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙