FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Ivan Pavao II. umro je u 21.37 sati

VATIKAN, 2. travnja 2005. (Hina) - Ivan Pavao Drugi umro je u subotunavečer u 21.37 sati u svome apartmanu u apostolskoj palači uVatikanu, priopćio je Ured za tisak Svete Stolice.
VATIKAN, 2. travnja 2005. (Hina) - Ivan Pavao Drugi umro je u subotu navečer u 21.37 sati u svome apartmanu u apostolskoj palači u Vatikanu, priopćio je Ured za tisak Svete Stolice.

Vijest o papinoj smrti potvrdio je u kratkoj izjavi i državni tajnik kardinal Angelo Sodano koji je pred mnoštvom vjernika na Trgu svetog Petra obznanio da je Ivan Pavao Drugi umro. Sodano je održao kratku molitvu, a više od 50 tisuća ljudi okupljenih na Trgu svetog Petra briznulo je u plač.

U priopćenju šefa ureda za tisak Svete Stolice Joaquina Navarra Vallsa se kaže kako su pokrenute "sve procedure predviđene apostolskim ustavom "Universi domici gregis" koji je 22. veljače 1996. objavio Ivan Pavao Drugi.

Poslije papine smrti crkvu preuzima kardinal kamerlengo Eduardo Martinez Somalo koji treba pripremiti konklavu na kojoj će biti izabran novi papa. Dekan kardinalskog zbora Jozeph Ratzinger treba sazvati kardinalski zbor.

Uskoro će se u Rimu okupiti 117 kardinala koji imaju pravo birati papu te bi u roku od 15 do najviše 20 dana trebali početi izbor novoga pape. U roku od 4 do 6 dana Ivan Pavao Drugi bi trebao biti pokopan.

Pretpostavlja se da će biti pokopan u bazilici Sv. Petra u Rimu, ako nije drugačije odredio u svom testamentu.

Vijest o Papinoj smrti objavljena je nakon molitvenog bdijenja koje je počelo u 21.00 sat i u kojemu je sudjelovalo oko 60.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙