FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 15. travnja

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 15. travnja.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 15. travnja.

ZAGREB - Završnog dana trodnevnog skupa svjetskih gospodarstvenika i političara Crans Montana Foruma pod nazivom "Europske perspektive i regionalna suradnja" dominirat će tema pravne države kao temelj slobode i demokracije te Hrvatska u procesu europskog proširenja. Plenarna sjednica o Hrvatskoj u procesu eu-proširenja obuhvatit će razne aspekte od jačanja demokracije i gospodarskog razvoja, preko doprinosa stabilnosti i napretku regije do poboljšanja ozračja za ulaganja. Među govornicima je glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak i posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek.

(Hotel Westin, I. Kršnjavoga 10.15 sati).

OSLO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji u petak završava službeni posjet Norveškoj, razgovarat će s članovima vanjskopolitičkog odbora norveškog parlamenta (Stortingeta), koji ima ključnu ulogu u kreiranju norveške vanjske politike i potom održati predavanje "Svjetski mir - nedostižna iluzija ili realnost na dohvat ruke" u organizaciji Instituta za međunarodne odnose iz Osla. Poslijepodne će posjetiti sudionike hrvatsko-norveškog znanstvenog seminara o zaštiti Jadrana u Nansen institutu i tom će prigodom predstavnici Instituta potpisati ugovore o suradnji s trima hrvatskim znanstvenim institucijama - Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Hrvatskim hidrografskim institutom iz Splita. Navečer će zajedno s premijerom Bondevikom biti na tradicionalnoj večeri Hrvatske turističke zajednice u Oslu.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt prima u radni posjet izaslanstvo slovenskog ministarstva pravosuđa na čelu s ministrom Lovrom Šturmom. Teme razgovora bit će reforma pravosuđa i iskustva dviju zemalja, sređivanje zemljišnih knjiga i stvaranje baze zemljišnih podataka, uklađivanje zakondavstva s pravnom stečevinom EU. Dvoje ministara će potpisati memorandum o suradnji između dvaju ministarstava.

Ministarstvo pravosuđa, Republike Austrije 14, 9 sati 30

LUXEMBOURG - Dvodnevni neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije na kojem će ministri razgovarati o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima.

DEN HAAG - Dodatno stupanje pred Haški sud (ICTY) srpskih optuženika Radivoja Miletića i Gojka Jankovića, koji su sredinom ožujka svoje izjašnjavanje o krivnji odgodili na 30 dana.

MONAKO - Monegaški princ Rainier bit će pokopan uz svoju suprugu, američku glumicu Grace Kelly. Rainier (81) umro je u srijedu 6. travnja nakon jednomjesečne borbe s problemima sa srcem, plućima i bubrezima. U skladu s vlastitom željom, Rainier će biti pokopan u kripti katedrale u Monaku, uz princezu Grace koja je 1982. poginula u prometnoj nesreći.

BAJKONUR - S ruskoga kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu predviđeno je polijetanje rakete Sojuz koja će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) povesti novu posadu (ruski astronaut Sergej Krikaljov, te astronauti američke i europske svemirske agencije John Philips i Roberto Vittori.

Krikaljov i Philips će ostati šest mjeseci na postaji, a Vittori će se vratiti na Zemlju za deset dana zajedno s dosadašnjom posadom Saližan Šaripov i Leroy Chiao, koji su na ISS-u od listopada.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Maja Trohar

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović

Večer: Srđan Baković

Tel.: **385-1-4808 645

Fax.: **385-1-4808 822

Email: vpdeskŽhina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙