FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli očevid i ekshumacija iz masovne grobnice kod Imotskog

SPLIT/IMOTSKI,14. travnja 2005.(Hina) - Kod zaseoka Lovrinčevići uopćini Zagvozd kod Imotskog, gdje je prije nekoliko dana pronađenamasovna grobnica sa 17 ljudskih kostura vezanih žicom za koje sepretpostavlja da su franjevci i civili iz Širokog brijega u BiH kojesu partizani ubili krajem II. svjetskog rata, počeli su danas očevid iekshumacija ostataka.
SPLIT/IMOTSKI,14. travnja 2005.(Hina) - Kod zaseoka Lovrinčevići u općini Zagvozd kod Imotskog, gdje je prije nekoliko dana pronađena masovna grobnica sa 17 ljudskih kostura vezanih žicom za koje se pretpostavlja da su franjevci i civili iz Širokog brijega u BiH koje su partizani ubili krajem II. svjetskog rata, počeli su danas očevid i ekshumacija ostataka.

Očevid provodi ekipa Županijskog suda u Splitu na čijem je čelu istražni sudac Marko Brdar, a uz njega su zamjenica Županijske državne odvjetnice, službenici kriminalističke policije te sudski vještak - patolog.

Danas je obavljena ekshumacija dijela tijela ruku vezanih žicom, izmjera grobnica te je skupljen dio predmeta pronađenih na tom mjestu - krunica, olovaka i metaka.

Kome tijela pripadaju utvrdit će se DNK analizom na Odjelu za patologiju splitske Kliničke bolnice gdje će posmrtni ostaci biti odvezeni, kazao je Brdar.

Nije želio govoriti o pojedinostima jer je očevid tek na početku, te je obećao da će javnost o svemu biti pravodobno izvještena.

Fra Jozo Marić iz samostana Gorica na Širokom brijegu izjavio je da su franjevci, na temelju pronađenih ostataka i izjava očevidaca i svjedoka događaja, "duboko uvjereni da je riječ o osmorici fratara koje su zajedno s civilima u veljači 1945. godine odveli partizani u smjeru Splita, čija bi sudbina tek sada trebala biti potvrđena".

Tijela su prošlog tjedna pronađena u malom dolcu nazvanom Sudišće kod zaseoka Lovrinčevići.

Ostaci ubijenih prekriveni su debelom naslagom zemlje. Uz neke kosture pronađeni su ostaci krunica i olovaka za pisanje.

Postoje informacije da bi se na tom mjestu trebala nalaziti još najmanje dva kostura.

Franjevci su na to mjesto dolazili od 1971. godine i u tajnosti se molili, a 1990. godine općina Zagvozd i župni ured Gospe Karmelske organizirali su prvi put svetu misu za sve ubijene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙