FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat grafičara protiv najave spajanja Vjesnika d.d. i Narodnih novina d.d.

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Sindikat grafičke i nakladničkedjelatnosti zatražio je danas od Vlade da odustane od najave spajanjadvaju trgovačkih društava u državnom vlasništvu - gubitaša Vjesnikad.d. s Narodnim novinama d.d. kako bi se zaštitila ta profitabilnatvrtka, omogućilo njezino daljne pozitivno poslovanje i očuvala radnamjesta.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti zatražio je danas od Vlade da odustane od najave spajanja dvaju trgovačkih društava u državnom vlasništvu - gubitaša Vjesnika d.d. s Narodnim novinama d.d. kako bi se zaštitila ta profitabilna tvrtka, omogućilo njezino daljne pozitivno poslovanje i očuvala radna mjesta.

"Umjesto spajanja s Narodnim novinama i stvaranja još jedog gubitaša, tražimo razdvajanje Hrvatske tiskare od lista Vjesnik koji su spojeni 1998. godine, zbog čega je došlo do preljevanja novca iz profitabilne tiskare u neprofitabilni dnevni list", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata grafičara Stjepan Kolarić.

Najavljenim spajanjem došla bi u pitanje egzistencija 1400 radnika, pa bi Vlada kao rješenje trebala pripremiti kvalitetan prijedlog privatizacije obaju trgovačkih društava.

Protiv spajanja s Vjesnikom d.d., čiji su gubici godišnje 40 milijuna kuna, izjasnili su se i radnici Narodnih novina, koji su se spremni takvoj odluci suprotstaviti svim oblicima sindikalne borbe.

"Odluka je protivna interesima obaju poduzeća - ne pomaže Vjesniku a šteti Narodnim novinama. Nastala bi dva gubitaša a dio bi zaposlenih završio na burzi", rekla je predsjednica sindikata u Narodnim novinama Gordana Šešelj.

To društvo godišnje ostvaruju dobit između 30 i 40 milijuna kuna, te bi spajanje s gubitašem dovelo do tehnološkog zaostajanja, viška zaposlenih i smanjenja temeljnog kapitala tvrtke, kao što se to dogodilo u Hrvatskoj tiskari nakon spajanja s listom Vjesnik.

"Hrvatska tiskara zaradila je lani 14 milijuna kuna, ali je zbog gubitaka dnevnog lista, Vjesnik d.d. prošlu godinu, unatoč dodatnim subvencijama države, završio s gubitkom od 11 milijuna kuna", naveo je Kolarić.

Zbog kumuliranih gubitaka temeljni kapital Vjesnika d.d. tako je pao s 268 milijuna kuna na 106 milijuna. No, prosječna plaća u listu Vjesnik iznosi 6800 kuna a u tiskari 4780 kuna.

"Razumljivo je da vlast želi zadržati list u svojim rukama, ali ga ne želi i financijski riješiti", ocijenio je Kolarić. Dodao je kako Sindikat grafičara nije za gašenje lista Vjesnik, ali ga država treba prodati ili dokapitalizirati te pustiti da se snalazi na tržištu kao i ostale dnevne novine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙