FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravilnik o Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja objavljen u Narodnim novinama

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Narodne novine objavile su pravilniko Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čijese objavljivanje s popisom svih osoba s braniteljskim statusom očekujeuskoro, a branitelji koji se nađu u tom registru dobit će posebneiskaznice kojima će moći dokazati svoj status.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Narodne novine objavile su pravilnik o Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čije se objavljivanje s popisom svih osoba s braniteljskim statusom očekuje uskoro, a branitelji koji se nađu u tom registru dobit će posebne iskaznice kojima će moći dokazati svoj status.

Tim se Pravilnikom, objavljenim 4. travnja u Narodnim novinama, uređuje način prikupljanja podataka i vođenja jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te način izdavanja i obrazac iskaznice za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Jedinstveni registar vodi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u njemu se vode podaci o osobama koje imaju status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata na temelju odredaba Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Registar se sastoji od dva dijela: općeg i posebnog. U opći se dio unose opći podaci o hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata: ime, prezime, ime oca, datum i mjesto rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresu stanovanja i čin, s oznakom je li redovni ili počasni.

U posebni se pak dio unose podaci o ratnom putu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i to naziv postrojbe koja je izdala potvrdu o sudjelovanju u Domovinskom ratu te vrijeme trajanja sudjelovanja u Domovinskom ratu, dužnosti koje je obnašao u postrojbi te ima li branitelj status dragovoljca kao pripadnik Hrvatske vojske, djelatnog i pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, naoružanih dragovoljačkih odreda Narodne zaštite ili Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) kao i ima li koja odličja.

Podatke o sudjelovanju u Domovinskom ratu dostavljaju Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Podaci sadrže ime, prezime, ime oca, datum i mjesto rođenja hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, spol, mjesto prebivališta i adresu stanovanja, čin s oznakom je li redovni ili počasni, oznaku postrojbe, odnosno ustrojstvene jedinice ako se radi o pripadniku Ministarstva unutarnjih poslova koja je izdala potvrdu o sudjelovanju, dužnosti koje je obnašao u postrojbi, vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu s naznakom ima li status dragovoljca iz Domovinskog rata i po kojoj osnovi ima taj status.

Ministarstvo izdaje iskaznice hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a iskaznica za hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata izdaje se na propisanom obrascu te sadrži grb RH, naziv Ministarstva, natpis "Iskaznica, Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata", serijski broj, prostor za ime i prezime hrvatskog branitelja, datum i mjesto rođenja, mjesto prebivališta i adresu stanovanja, mjesto i datum izdavanja, pečat i potpis ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Na drugoj stranici stoji tekst: "Ova iskaznica služi u svim slučajevima u kojima je potrebno dokazivanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, a vrijedi samo uz predočenje osobne iskaznice".

Iskaznice za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata izdat će se u roku tri mjeseca od dana upisa hrvatskog branitelja u Jedinstveni registar a izdaje ih MOBMS po službenoj dužnosti i dostavlja ih na kućnu adresu nositelja iskaznice.

Podaci iz članka 4. ovog Pravilnika koji nisu dostavljeni Ministarstvu obvezno se dostavljaju Ministarstvu najkasnije u roku mjesec dana od stupanja na snagu ovog Pravilnika, stoji u Pravilniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙