FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đukanović: Referendum o neovisnosti po međunarodnim standardima

PODGORICA, 14. travnja 2005. (Hina) - Crnogorski premijer MiloĐukanović najavio je kako će vlast u Podgorici prilikom organizacije iprovedbe referenduma o neovisnosti Crne Gore, u vezi s referendumskimuvjetima, ispuniti sve međunarodno priznate demokratske standarde, kaoi sve preuzete obaveze iz Ustavne povelje.
PODGORICA, 14. travnja 2005. (Hina) - Crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je kako će vlast u Podgorici prilikom organizacije i provedbe referenduma o neovisnosti Crne Gore, u vezi s referendumskim uvjetima, ispuniti sve međunarodno priznate demokratske standarde, kao i sve preuzete obaveze iz Ustavne povelje.

"Prihvatit ćemo sve međunarodno priznate demokratske standarde koji su u najznačajnijoj mjeri već sadržani u crnogorskom Zakonu o referendumu. Isto tako nismo zatvoreni ni za daljnje razgovare o poboljšanju tog Zakona, zato što je interes Crne Gore da na referendumu sudjeluju svi njezini građani", kazao je Đukanović prema pisanju crnogorskih medija u četvrtak.

Ocjenjujući kako je "Crna Gora jedan od najstabilnijih dijelova ove regije", Đukanović je izrazio spremnost da Vlada razgovara o svim kriterijima za referendum, te rekao da će osobito poraditi na unutarcrnogorskom dijalogu. On je, međutim, nazvao vrlo prozirnim pokušaj pojedinih "savjetnika" da se Crnoj Gori nametnu i propišu uvjeti za referendum koji ne vrijede za druge europske države.

"To je potpuno neprihvatljivo. Prihvatljivo je samo ono što piše u Povelji i aneksu Sporazuma potpisanog prije nekoliko dana. Prihvatit ćemo sve međunarodno priznate demokratske standarde i surađivati s EU u njihovoj promociji", kategoričan je Đukanović.

Đukanović je odbacio bilo kakvu povezanost statusa Crne Gore s rješavanjem pitanja Kosova, ocijenivši "neprihvatljivim bilo kakvo kalkuliranje s Crnom Gorom u kontekstu reguliranja bilo kojeg drugog problema".

Po Ustavnoj povelji, početkom iduće godine Crna Gora ima mogućnost izjasniti se o svom državnopravnom statusu. To je potvrđeno i nedavno potpisanim aneksom Sporazuma o državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, ali pod uvjetom poštivanja međunarodnih standarda koji trebaju biti ugrađeni u Zakon o referendumu, na čemu je posebno ustrajala međunarodna zajednica i visoki predstavnik EU-a Javier Solana prilikom nedavnog posjeta Srbiji i Crnoj Gori.

Većina građana u Crnoj Gori prihvaća izjašnjavanje, međutim ustraje se na unutarcrnogorskom dijalogu kako ne bi oporba bojkotirala referendum, što je i najavila kao mogućnost.

Vladajuća garnitura u Crnoj Gori sigurna je da će na referendumu o samostalnosti dobiti većinsku potporu građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙