FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Reket" plaća 40 posto japanskih tvrtki

TOKIO, 14. travnja 2005. (Hina/Dpa) - Čak četrdeset posto japanskihtvrtki susrelo se s prijetnjama gangstera i reketara, objavila je učetvrtak japanska policija.
TOKIO, 14. travnja 2005. (Hina/Dpa) - Čak četrdeset posto japanskih tvrtki susrelo se s prijetnjama gangstera i reketara, objavila je u četvrtak japanska policija.

Prema istraživanju koje je provela policija 690 tvrtki, od njih 1.724 koje su odgovorile na anketu, priznalo je da su doživjele ucjenu. Čak 418 poduzeća iznuđivano je prošle godine, unatoč postroženim mjerama protiv "reketa" u korporacijama, u toj zemlji poznatog pod nazivom "sokaiya".

Od devedesetih godina prošlog stoljeća taj se problem u Japanu znatno proširio. Desetak poslovnih ljudi, među kojima i nekoliko najviše rangiranih dužnosnika velikih korporacija, uhićeno je 1997. zbog povezanosti s gangsterskim naplatama.

Kompanije poput Mitsubishija, Toyote, Nissana i Hitachija proznale su da su u prošlosti davali novac reketarima.

Tvrtke koje su preko ankete prijavile neki oblik iznude ustvrdile su da su ih iznuđivali desničarski aktivisti, gangsteri i reketari ili predstavnici poduzeća povezanih s njima.

Oni su zahtijevali da se tvrtke pretplate na biltene koje izdaju, plaćaju za manjkave proizvode ili posluju s poduzećima povezanima s kriminalom.

Jedna je kompanija kroz takav oblik "reketa" platila više od 100 milijuna jena, dok ih je 48 reklo da je isplatilo do milijun jena (oko 55 tisuća kuna).

Policijska anketa upućena je na tri tisuće nasumično izabranih tvrtki, a odgovorile su 1.724 kompanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙