FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS traži povećanje neoporezivog dijela dnevnice za službena putovanja

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)zatražili su danas od ministra financija Ivana Šukera da povećaneoporezivi iznos dnevnice za službena putovanja u zemlji sa 170 nanajmanje 210 kuna, te da se dnevnice za inozemstvo uvećaju najmanje43 posto.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas od ministra financija Ivana Šukera da poveća neoporezivi iznos dnevnice za službena putovanja u zemlji sa 170 na najmanje 210 kuna, te da se dnevnice za inozemstvo uvećaju najmanje 43 posto.

"Za razliku od prakse prije dvadesetak godina kad se na dnevnicama moglo i uštedjeti, danas zaposlenici ne mogu njima pokriti ni osnovne troškove hrane i prijevoza, već moraju razliku namirivati iz vlastita džepa", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

U sindikatu su izračunali da za iste robe i usluge koje su se 1998. godine, kada je donesen Pravilnik o porezu na dohodak koji regulira dnevnicu, mogle kupiti za 170 kuna, sada treba izdvojiti najmanje 207 kuna.

Isto tako su u zemljama Europske unije od 1993. godine, od kada vrijedi Odluka o visini dnevnice za službena putovanja u inozemstvo, cijene porasle najmanje 43 posto.

"Događa se da zaposlenici u inozemstvu ne mogu pokriti troškove hrane u hotelima ili restoranima, pa se moraju izdvajati od stranih kolega tražeći jeftinija (i nesigurnija) mjesta, teško mogu platiti i prijevoz, pa su nemotivirani za odlazak u inozemstvo", napominje Sever.

Također dodaje da je nelogična isplata inozemnih dnevnica u dolarima ili bivšim valutama zemalja koje su već prihvatile euro.

U sindikatu ne znaju koje su institucije nadležne za promjenu inozemnih dnevnica, ali traže da se postojeća situacija izmjeni jer ide na štetu poslodavaca koji na svaki isplaćeni iznos iznad 170 kuna plaćaju dodatne poreze.

Dnevnice za službena putovanja uglavnom isplaćuju privatna poduzeća, poput informatičkih, pa bi za njih povećanje neoporezivog dijela dnevnice bio veliko olakšanje, kaže Sever.

Iako je mali broj dnevnica koje se isplaćuju iz državnog proračuna, NHS traži da se odluke o dnevnicama izjednače i za te korisnike, kako se ne bi ponovila ranija praksa, kad je za njih nekoliko godina bio propisan niži iznos.

Sever je ponovio stajalište NHS-a da ministri i drugi visoki dužnosnici ne trebaju biti u nadzornim odborima poduzeća u većinskom državnom vlasništvu jer "za to nemaju dovoljno vremena, a ponekad ni znanja".

"Tražimo prestanak prakse da se Uprave poduzeća određuju po političkom ključu umjesto da poduzeće vode sposobni menadžeri", ističe Sever.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙