FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na EXPO 2005. u Japanu i hrvatska čovječja ribica

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Dvije hrvatske izložbe otvorene suna Svjetskoj priredbi EXPO 2005. u japanskom gradu Hekinanu u povoduHrvatskog nacionalnog dana, objavljeno je na internet straniciHrvatske izložbe.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Dvije hrvatske izložbe otvorene su na Svjetskoj priredbi EXPO 2005. u japanskom gradu Hekinanu u povodu Hrvatskog nacionalnog dana, objavljeno je na internet stranici Hrvatske izložbe.

Na izložbu "U carstvu podzemnog zmaja" otpremljene su četiri čovječje ribice koje su hrvatski biospeleolozi za tu priliku uzeli iz krškog podzemlja Gorskog kotara. Čovječje ribice otpremljene su zrakoplovom s domaćom vodom i dodatnom količinom kisika, dan nakon što su ih speleoronioci Branko Jalžić iz Zagreba i Igor Cvitanović iz Karlovca uzeli iz matične špilje Stajničke jaruge kod Jezerana.

Izložba je proizvod Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, otvorena je u Morskom muzeju i akvariju grada Hekinana, a njezini autori su dr. Nikola Tvrtković i Draško Holcer.

Izložba "Voda kao izvor života antičke Pule" Arheološkog muzeja Istre iz Pule i Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin Sveučilišta u Zagrebu sa sjedištem u Puli otvorena je u prostoru Kulturnog centra Hekinana. Njezini su autori direktorica Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin dr. Vesna Girardi-Jurkić i viša kustosica Arheološkog muzeja Istre Kristina Džin.

Na izložbi "U carstvu podzemnog zmaja" predstavljena je zbirka "Zmajeve bebe", kako su ju autori popularno nazvali. Zbirka sadrži četrdesetak autentičnih i rijetkih predmeta koji su proizvod dinarskog krša, a koji su izloženi u škrinjama Etnografskog muzeja u Zagrebu. U njima su kalcitni kristali, razni oblici siga, lubanja fosilnog špiljskog medvjeda, oruđe i oružje pračovjeka, kao i kalcificirani otisak stope pračovjeka iz Špilje za Gromačkom vlakom kod Dubrovnika.

Tu su i multimedijski radovi koji prikazuju podzemnu faunu dinarskog krša, koja je tu najbogatija u svijetu, rekao je Hini Nikola Tvrtković. U radu su sudjelovali brojni hrvatski autori te autori iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙