FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Ivana Picelja u Klovićevim dvorima 3. travnja

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Izložba Ivana Picelja (1924.), jednogod osnivača grupe EXAT 51, na kojoj će biti prikazan njegov raznovrsniumjetnički opus - slikarski, grafički i dizajnerski te reljefi, otvarase u nedjelju, 3. travnja, u Klovićevim dvorima, izviješteno je nadanašnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Izložba Ivana Picelja (1924.), jednog od osnivača grupe EXAT 51, na kojoj će biti prikazan njegov raznovrsni umjetnički opus - slikarski, grafički i dizajnerski te reljefi, otvara se u nedjelju, 3. travnja, u Klovićevim dvorima, izviješteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Izložba će obuhvatiti više od dvjesto djela od najranijih do recentnih, istaknuli su autori izložbe Stane Bernik i Ješa Denegri te kustosica izložbe Biserka Rauter Plančić.

Osim što je sudjelovao u osnivanju grupe EXAT 51, Picelj je, podsjetili su autori izložbe, i potpisnik manifesta iz 1951. i 1953., kojima se grupa opredjeljuje za apstraktnu umjetnost.

Godine 1952. s Aleksandrom Srnecom i Božidarom Rašicom organizira prvu izložbu u svom zagrebačkom stanu. Iste godine ta trojica autora izlažu u Parizu na sedmom Salonu Novih realnosti.

U svom radu Picelj razvija jedan specifičan apersonalni smjer geometrijske apstrakcije unutar suvremenog hrvatskog slikarstva, rekao je Denegri.

Po njegovim riječima, Picelj to postiže racionalnom analizom tonskog registra osnovnih boja i svođenjem oblika na geometrijske elemente.

Od početnih apstraktnih kompozicija do novijih začudno građenih reljefa, njegovo stvaralaštvo karakterizira određena logika koja ima svoje ishodište u općim načelima konstruktivizma, ističu autori izložbe.

Desetljećima predan dizajnu i grafičkoj umjetnosti radeći mape, plakate i opremajući knjige, Picelj je dao nove temelje i vrijednosti tom načinu izražavanja, unaprijedivši vizualnu kulturu grafičkog oblikovanja i ostavljajući snažan utjecaj na mlade dizajnere, istaknuto je.

Nakon prvih izložaba početkom pedesetih godina Picelj je imao retrospektivnu izložbu grafičkog dizajna u Umjetničkom paviljonu 1986. te izložbu reljefa 2001. u Muzeju suvremene umjetnosti. Piceljeva djela poznata su izvan Hrvatske, a značajna je njegova suradnja s pariškom galerijom Denis Rene od 1959.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙